Ивица Дачић примио Фабиана Салвиолија

Ивица Дачић примио Фабиана Салвиолија

25/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дијана Вукомановић/МСП

 

Специјални известилац Салвиоли налази се у званичној посети Републици Србији од 22. новембра до 2. децембра 2022. године, како би се упознао са мерама које се на нивоу државе и друштва предузимају на плану утврђивања истине о чињеницама које су довеле до кршења људских права током сукоба у региону из деведесетих година 20. века, укључујући утврђивање одговорности, репарације жртвама, процес меморијализације и гаранције за непонављање.

 

Изразивши подршку активностима и мандату специјалног известиоца Салвиолија, у складу са декларисаном спремношћу Републике Србије за блиску сарадњу са свим механизмима специјалних процедура Савета за људска права Уједињених нација, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је указао да је наш заједнички интерес да допринесемо бољем међусобном разумевању и спровођењу правде, као важног дела процеса помирења у региону који се још увек суочава са последицама прошлих конфликата.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је нагласио важност третирања свих жртава на исти, праведан начин, с чим у вези је изразио наду да ће извештај о посети нашој земљи, који ће специјални известилац Фабиан Салвиоли представити на Савету за људска права Уједињених нација, допринети решавању отворених питања, помирењу и бољем разумевању међу свим народима у региону.