Ухапшене три особе због кријумчарења људи

Ухапшене три особе због кријумчарења људи

23/11/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала и Управе граничне полиције у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал ухапсили су, на подручју Пожаревца, чланове организоване криминалне групе Е. Ш. (1977), Е. Д. (1970) и Н . Д. (1974) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, док ће против једног турског и једног српског држављанина бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку`за исто кривично дело.

 

Они се сумњиче да су у периоду од средине фебруара до новембра ове године за више десетина турских држављана омогућили да илегално пређу државну границу Србије и Мађарске, а затим даљим транзитом ка земљама Европске уније.

То су чинили тако што су најпре прибављали оверена позивна гарантна писма помоћу којих су дражављани Турске улазили у Србију, а потом, како се сумња им омогућавали смештај на територији Пожаревца, све до тренутка док су се стекли услови за пребацивање преко државне границе Србије и Мађарске.

Из Пожаревца су их довозили до близине Хоргоша, где су их преузимала непозната лица која су их пешице илегално пребацивала у међузону у близини са Мађарском, а потом и на територију Мађарске, како би наставили даљи пут у земље Европске уније.

За ово кријумчарење добијали су 2.400 евра по мигранту.

Полиција је приликом претреса станова и других просторија које осумњичени користе пронашла и привремено одузела укупно 118.000 динара и 16.500 евра, мобилне телефоне и путничко моторно возило, које је, како се сумња, коришћено за кријумчарење људи.

Тројици осумњичених одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.