Велики потенцијали за повећање робне размене са Азербејџаном

Велики потенцијали за повећање робне размене са Азербејџаном

23/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим о развоју билатералних односа, унапређењу практичне сарадње у више области, а посебно пољопривреде, енергетике, инфраструктуре, транспорта.

 

Премијерка Брнабић захвалила је саговорнику на подршци коју његова земља пружа територијалном интегритету Србије, као и сарадњи у оквиру Покрета несврстаних.

Говорећи о проширењу робне размене, председница Владе Србије је указала да је потребно уложити додатне напоре како би се она повећала, с обзиром на то да постоје значајно већи потенцијали од оних који се тренутно користе. У том смислу, Брнабић је рекла да је у 2021. години остварен рекордан обим робне размене у протеклих 10 година. Посебне потенцијале у том погледу, истакла је председница Владе, Србија види у области пољопривреде.

Брнабић и Алијев сагласили су се да је један од највећих изазова данашњице сигурно снабдевање енергентима и да је зато од изузетне важности формирање међудржавне радне групе за енергетику која ће се бавити конкретним аранжманима о снабдевању Републике Србије азербејџанским енергентима.

Председник Алијев рекао је да је задовољан потписивањем низа споразума о сарадњи у више области између Азербејџана и Србије који ће значајно унапредити билатералне односе.

Према његовим речима, Азербејџан остаје чврсто на становишту да су недопустиви дупли стандарди у међународним односима када је реч о територијалном интегритету било које државе. Брнабић и Алијев разменили су мишљења и о актуелној међународној ситуацији и начинима да се тренутни проблеми превазиђу.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и први потпредседник владе и министар спољних послова Иваца Дачић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.