Владимир Орлић се састао сa Џулијаном Брајтвејтом

Владимир Орлић се састао сa Џулијаном Брајтвејтом

23/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са генералним директором за Европу у Министарству иностраних послова и развоја Уједињеног Краљевства Џулијаном Брајтвејтом, са којим је разговарао о наставку билатералне и међупарламентарне сарадње, актуелним политичким дешавањима и ситуацији у јужној српској покрајини.

 

Саговорници су оценили билатералне односе као добре, са простором за њихово унапређење првенствено кроз даље интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу.
Брајтвејт је поздравио формално оснивање Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Краљевством у Народној скупштини Републике Србије, те изразио уверење да ће се, кроз њен рад и допринос, наставити већ добра комуникација два парламента. Састанку је присуствовала и Невена Ђурић, новоизабрана председница ПГП са Уједињеним Краљевством.

Др Орлић је информисао саговорника о недавно вођеним разговорима у Бриселу, ситуацији на КиМ и ирационалном понашању Аљбина Куртија. „Потпуно је јасно, што видите и из изјаве господина Бореља, којој страни је заиста стало да сачува мир, а ко се понаша неодговорно и отворено призива ескалацију. Београд брани мир све ово време, а Курти одбија било какав договор. И господин Борељ је отворено рекао: председник Вучић је прихватио предлоге Европске уније, а Курти није. Екстремисти који неће мир малтретирају Србе на КиМ, прете им новчаним казнама, одузимањем имовине, на север шаљу до зуба наоружане тзв. „специјалце“ и народ то више не може да трпи. Готово деценију чекамо да се реализује ЗСО као основна обавеза из Бриселског споразума, а сада чујемо Куртија који отворено говори да се то неће ни десити. То је јасан доказ неодговорности и отворено деструктивног става“, поручио је председник Народне скупштине.

Брајтвејт је поздравио активно учешће Београда у преговорима, исказану конструктивност и спремност на компромис. „Косово је деценијама тешка тема, али је важно то што Београд остаје посвећен дијалогу и смањењу тензија, што сте у Бриселу доказали“, поручио је Брајтвејт.

Током састанка саговорници су изразили опредељеност за даље продубљивање и јачање сарадње између две земље у свим областима од обостраног интереса.