Сарадња са Азербејџаном на обезбеђивању енергетске сигурности наше земље

Сарадња са Азербејџаном на обезбеђивању енергетске сигурности наше земље

23/11/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са министром енергетике Републике Азербејџан Парвизом Шахбазовим о интензивирању билатералне сарадње у области енергетике.

 

Србија је отворена за све могућности диверсификације извора и праваца снабдевања природним гасом, изјавила је министарка Ђедовић и нагласила да ће, у том смислу, интензивна сарадња са Азербејџаном допринети већој енергетској безбедности наше земље.

„Када буде завршен гасни интерконектор Србија-Бугарска, добићемо могућност да се преко интерконекције Бугарска-Грчка повежемо на Јужни гасни коридор. Тиме ћемо добити потпуно нови руту снабдевања и додатно дивесификовати изворе. Веза са Јужним Гасним коридором ће Србији омогућити снабдевање природним гасом из Азербејџана, односно гасног поља Шах Дениз у Каспијском мору“, рекла је министарка Ђедовић. То ће, како је истакла, Србију у значајној мери учинити и транзитном рутом, што ће додатно повећати енергетску стабилност и безбедност наше земље, региона али и остатка Европе.

Увоз електричне енергије из Азербејџана под повољним условима, допринеће стабилности снабдевања грађана и привреде у зимским месецима, нагласила је министарка Ђедовић. Она је са Шахбазовим разговарала о потребним количинама електричне енергије, преносним капацитетима и техничким могућностима испоруке.

Министри су разговарали и о даљим корацима сарадње, која је дефинисана Споразумом Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан о сарадњи у области енергетике и рударства, који је потписан 1. јуна 2022. године у Бакуу.

Министар Шахбазов борави у званичној посети Београду као део делегације Републике Азербејџан коју предводи председник те државе Илхам Алијев.