Државна матура пројекат од општег интереса

Државна матура пројекат од општег интереса

22/11/2022 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Министар просвете Бранко Ружић разговарао је данас са ректорима државних универзитета о будућим корацима у процесу увођења државне матуре у образовни систем Србије.

 

Ружић је истакао да је државна матура, како њен назив каже, пројекат од државног интереса и јако је важно да са представницима високошколских установа о томе развијамо континуирани дијалог.

Према његовим речима, државна матура ће бити у интересу матураната и будућих академских грађана.
Из угла ученика, будућих студената, државна матура је најефикаснији и најбољи критеријум за рангирање за упис на факултете, нагласио је министар и објаснио да ће ученици полагати државну матуру у познатом окружењу, односно у школи, а добиће могућност да са једног места аплицирају на више факултета и сви ће имати истоветну полазну основу.

Ружић је на састанку истакао да је управо темељан приступ Министарства овој теми протеклих година показатељ потребе да се дијалог и цео процес води транспарентно, одговорно и са реалним исходом, али и са јасном намером да усаврши процес како би он дао очекиване користи, а како ниједан сегмент права детета у смислу праведности и регуларности полагања не би био угрожен.

Државна матура подразумева завршне испите на крају средњошколског образовања – општа матура, коју полажу ученици гимназија, уметничка матура за ученике средњих уметничких школа, стручна матура за ученике средњих стручних школа и завршни испит за ученике средњих стручних школа који се школују у образовним профилима у трајању од три године.

Увођење државне матуре за ученике четворогодишњих школа планирано је за 2024. годину, док ће ученици трогодишњих образовних профила полагати завршни испит 2023. године.