Projekcija dokumentarnog filma: LaBOLatorija 23

Projekcija dokumentarnog filma: LaBOLatorija 23

22/11/2022 Off By BERB

Subota 26.11. u 18h u Distriktu (Objekat 5, Lokal 4) Novi Sad

 

“LaBOLatorija 23” je dugometražni dokumentarni film koji prati nekoliko mladih glumica i performerki u umetničkom procesu istraživanja teme nasilja nad devojčicama i ženama kroz susret sa sobom ali i susret sa devojkama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd.

 

Ovo je priča o performerki i njenom hodu po mračnim odajama svoje duše, njenom susretu sa tuđim iskustvima zlostavljanja i hodu po ivici izvođačkog i ličnog.

Film otkriva jedan uglavnom zatvoren i intiman dramski proces grupe glumica i devojaka iz Zavoda, prati njihovo lično istraživanje teme nasilja i vodi nas u segmentima kroz performans izveden u Novom Sadu koji je u svoj laboratorijski lavirint za izazivanje emocija uvukao posetioce od kojih su neki upravo tad doživeli “radove na otvorenom srcu”.

Ovo je priča o svim devojčicama i ženama koje su preživele neki vid nasilja, o tome kako ga i same nekad činimo ali i o tome kako smo ga potisnule i zaboravile da bismo nastavile dalje.

23 ubijene žene od početka godine u vreme kad smo planirali performans, 24. ubijena pred performans. Brojke nevidljivo ubijenih i traumatizovanih nemamo. Da li nastavljamo da brojimo? Pokušavamo da razumemo zašto!?
***
Nakon filma biće održan razgovor sa rediteljkom i nekim od glumica/performerki (Kristinom Milivojević, Tanjom Đurić Josić)
***

Autorski tim:
Rediteljka
Aleksandra Jelić
Direktor fotografije
Dragan Vildović
Montaža
Vex
Dizajn i miks zvuka
Stevan Masnec iAntonio Andrić
Produkcija
ApsArt Centar za pozorišna istraživanja
Film je nastao kao rezultat projekta “Misija Avatar”, koji realizovan u okviru programa „Druga? Evropa“ Evropske prestonice kulture.