Србија атрактивно место за инвестиције

Србија атрактивно место за инвестиције

21/11/2022 Off By BERB

Фото: Министарство привреде/Зоран Вујасиновић

 

Министар привреде Раде Баста разговарао је данас са амбасадорком Немачке у Београду Анке Конрад о билатералним економским односима две земље, инвестицијама Немачке у Србији и о предлозима за унапређење сарадње у области привреде.

 

Министар Баста је истакао да ће његов приоритет у наредном периоду бити радници, развој малих и средњих предузећа као и промоција предузетништва.

Он је нагласио да је његова пажња усмерена и на студенте који су важан сегмент нашег друштва а којима треба омогућити прилику да раде и стичу нова искуства док се школују, тако ћемо добити најквалитетнији кадар. Указао на одличну сарадњу са водећом Немачком развојном банком KfW и Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ).

Баста је истакао да је Немачка најзначајнији трговински партнер Србије, један од најважнијих инвеститора и највећи донатор, те да је за првих девет месеци 2022. године спољнотрговинска размена премашила шест милијарди евра, од чега је из Србије у Немачку извезено робе у вредности од 2,8 милијарди евра што је раст од 40 одсто у односу на исти период претходне године.

Имајући у виду да је пуноправно чланство у ЕУ један од главних спољнополитичких приоритета Србије, министар Баста поручио је да је на нашем европском путу кључна подршка Немачке.

Министар је навео, да ће на функцији министра привреде о са својим сарадницима радити транспарентно и покушаће да ову државну институцију учини доступном свим грађанима Србије, али и инвеститорима који желе да унапреде нашу земљу и запосле још људи а позвао је немачке грађане да се упознају са туристичким потенцијалима наше земље.

Амбасадорка Конрад честитала је министру Басти на новој функцији те додала да ће Министарство привреде на чијем је челу у наредном периоду имати одлучујући утицај на развој институционалног оквира у области економије.

Према њеним речима, Србија је атрактивно место за инвеститоре и ту шансу треба искористити у пуном капацитету.