Велики потенцијали за даље унапређење сарадње Србије и Кине у области пољопривреде

Велики потенцијали за даље унапређење сарадње Србије и Кине у области пољопривреде

21/11/2022 Off By BERB

Foto: Kristina Đerić/MPŠV

 

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић разговарала је данас са амбасадорком НР Кине у Републици Србији Чен Бо о могућностима за даље унапређење сарадње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, посебно у трговини пољопривредно-прехрамбеним производима.

 

Током разговора је оцењено да су инвестиције и пољопривредна технологија области у којима Србија и Кина треба још више да сарађују у будућности.
Министарка Танасковић је истакла да је поносна на чињеницу да су билатерални, политички и економски односи и сарадња између Србије и Кине изузетно развијени и што се константно унапређују и подижу на виши ниво.

Танасковић је нагласила да је посебно поносна што пољопривреда представља једну од приоритетних области сарадње између наше две пријатељске земље.

„С тога сматрам да је наш задатак, да заједничким напорима допринесемо њеном свеобухватном унапређењу, како на институционалном нивоу, тако и у домену робне размене пољопривредно-прехрамбених производа“, нагласила је Танасковић.
Амбасадорка Чен Бо честитала је министарки Танасковић на именовању, истакавши да је пољопривреда стуб економије и за Србију и за Кину и да је сарадња у тој области од великог значаја за билатералну сарадњу.

Чен Бо је указала на то да је главна тачка сарадње трговина пољопривредно-прехрамбеним производима, чији се обим из године у годину повећава и нагласила да су српски производи висококвалитетни.

Кинески инвеститори показују и велико интересовање за нова улагања у прехрамбену индустрију, као и за изградњу дистрибутивног центра у Србији, навела је Чен Бо.

У области пољопривредних технологија такође постоје велике могућности за сарадњу стручњака из Србије и Кине, указала је амбасадорка Кине.