Руска Федерација важан партнер Србије у области енергетике

Руска Федерација важан партнер Србије у области енергетике

15/11/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан Харченком о билатералној сарадњи две државе у области енергетике.

 

Ђедовић је нагласила да је пуштање у рад Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, пројекта који је реализован у сарадњи са руским партнерима, од велике важности за Републику Србију.

Она је истакла да је ТЕ-ТО Панчево прва гасно-парна електрана у нашој земљи намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса, једног од еколошки најчистијих горива. Планирана производња довољна је за снабдевање око 300.000 просечних домаћинстава годишње, што ће у многоме допринети енергетској сигурности Републике Србије.

Ђедовић је подсетила да је Руска Федерација важан партнер Републике Србије у енергетици и додала да се у овим изазовним временима јасно види колико је изградња гасовода Балкански ток допринела енергетској стабилности и безбедности наше земље, јер је обезбеђено стабилно снабдевање гасом.

На састанку је био речи и о плановима у вези са градњом новог нафтовода до Мађарске и повезивања на руски нафтовод „Дружба“.

Амбасадор Боцан Харченко је честитао министарки на именовању и изразио наду да ће сарадња у области енергетике бити настављена.

„Заинтересовани смо да пружимо пуну подршку даљем развоју енергетске инфраструктуре у Србији, посебно изградњи гасне интерконекције са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, новим нафтоводом до Мађарске, али и реконструкцији енергетских објеката, у чему су руске компаније већ учестовале“, рекао је амбасадор Харченко.