БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „УСУД ПО ГРИГОРИЈУ“ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „УСУД ПО ГРИГОРИЈУ“ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

16/11/2022 Off By BERB

Београдска премијера драме Милоша Латиновића „Усуд по Григорију“ у режији Бранка Поповића и извођењу Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, биће одржана у петак 18. новембра на Сцени „Раша Плаовић“ у 20.30 часова.

 

Латиновићева драма својеврсна је, не само посвета Григорију Божовићу (1880-1945) и подсећање на његово значајно стваралаштво, већ и велика опомена друштву у целини да се никада више не понове сурови обрачуни и страдања српских стваралаца, а на основу измишљених оптужница и режимских смицалица.

Исписана модерним сценским језиком, елиптичном драмском формом, прати животни усуд једног од назначајнијих српских писаца између два рата, који је још и називан “косовским Андрићем” због своје посвећености темама из Старе Србије које је оваплотио у више дела. Божовић је радио као професор призренске богословије, предавао је и у Битољској гимназији, био биран за народног посланика, па и за председника београдског Пен клуба, а доживео је да га суд ФНРЈ прогласи за издајника и стреља у Београду 1945. године.

У представи играју Небојша Ђорђевић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Немања Јаничић, Јасмина Стоjиљковић, Никола Ђорђевић, Тамара Томановић, Огњен Мићовић и Никола Станковић.
У уметничком тиму су и Горан Стојчетовић (сценограф), Борис Чакширан (костимограф), Исидора Станишић (кореограф), Бојан Стојчетовић (композитор) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).