Изабрана друга генерација StarTech програма подршке

Изабрана друга генерација StarTech програма подршке

08/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Девет домаћих стартапова, девет тимова и још 10 малих и средњих предузећа понудили су најиновативније идеје на другом годишњем конкурсу StarTech програма и освојили бесповратна средства у вредности од милион долара.

 

На свечаној церемонији доделе награда победницима “StarTech 2022” чекове су уручили министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, Јелена Беговић, директор корпоративних послова компаније Philip Morris за Југоисточну Европу, Иван Милетић и извршна директорка НАЛЕД-а, Виолета Јовановић.
„Влада Републике Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић, је још 2017. године поставила дигитализацију за приоритет. У новим технологијама видели смо развојну шансу, коју не смемо пропустити као држава и током протеклих 5 година инвестирали смо у развој инфраструктуре, дата центре, развој многобројних сервиса, система, суперкомпјутер. Радили смо и на унапређењу правних оквира, на подстицају привреде, јер верујемо да ће нам знање и креативност, ако им пружимо адекватне услове за раст и развој омогућити да се у овом дигиталном добу још брже развијемо”, истакао је министар Јовановић и честитао добитницима овогодишњих награда.
StarTech програм је јединствен у Србији јер подршку развоју иновација уместо државних фондова пружа једна приватна компанија, а са скупа је упућен позив и другим друштвено-одговорним фирмама да на овај начин подрже развој иновативног предузетништва у Србији.

StarTech програм вредан пет милиона долара покренут је крајем 2020. у циљу подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа. Део је трогодишњег пројекта за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији, који спроводи НАЛЕД заједно са Владом Србије, а финансира компанија Philip Morris.

Министар Јовановић, учествовао је на панелу „Поглед у будућност иновационог екосистема Србије“, у оквиру догађаја „StarTech 2022“, у Београду.

„Посвећени смо развоју широкопојасне инфраструктуре, нарочито у руралним областима. У току је реализација пројекта развоја руралног широкопојасног приступа са циљем покривања свих домаћинстава у Србији мрежама нове генерације. За реализацију прве две фазе програма који подразумева изградњу приближно 5.000 км оптичких траса, само од стране државе, обухватитиће више од 800 руралних насеља и преко 150.000 домаћинстава, а већ током овог месеца почиње изградња првих 1.500 км оптичких траса“, истакао је министар Јовановић на панелу.
Министар је нагласио да ће изградњом широкопојасне инфраструктуре бити превазиђен инфраструктурни дигитални јаз и створени главни предуслови свим грађанима за бројне бенефите које пружа електронска управа, пословање и образовање.

Он је истакао да Република Србија подржава иновативне бизнисе и стартап заједницу, те да је суперкомпијутер најновије генерације са платформом за развој вештачке интелигенције смештен у Државном дата центру у Крагујевцу 2021. године и да готово 30 институција и стартапа, а укупно преко 200 стручњака, бесплатно користи успостављену суперкомпјутинг инфраструктуру за моделовање и развој својих решења базираних на вештачкој интелигенцији.

Поред министра Јовановића, на панелу су учествовали и Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација и Александар Јаковљевић, генерални директор за JИE из компаније Phillip Morris.