Ивица Дачић са председницом Грчке

Ивица Дачић са председницом Грчке

08/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас током своје званичне посете Грчкој са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, са којoм је разговарао o унапређењу билатералних односа, европском путу Србије, актуелној ситуацији у региону, али и пројектима и плановима за превазилажење енергетске кризе.

 

Председница Сакеларопулу изразила је честитке првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Србије Дачићу поводом недавног ступања на нову дужност и рекла да јој је да драго што је његова прва званична посета управо Грчкој.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић и председница Сакеларопулу су се сагласили да су билатерални односи две земље на изузетно високом нивоу, као и да ће наставити заједнички да раде на њиховом додатном унапређењу. Дачић је такође изразио наду да ће се у блиској будућности реализовати четврти редовни састанак Високог савета за сарадњу између две земље, захваљујући којем је иста подигнута на ниво стратешког партнерства, као и посета председнице Грчке нашој земљи, с обзиром да има отворен позив.

Говорећи о европском путу наше земље, шеф српске дипломатије је нагласио да то остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, додавши да у актуелној геополитичкој ситуацији наша земља остаје подједнако посвећена очувању територијалног интегритета и поштовању међународног права.

Министар Дачић је још једном захвалио председници Сакеларопулу на подршци Грчке суверенитету Србије и додао да је за нас такав доследан став од огромног значаја.

Саговорници су се такође сложили да Европа пролази кроз једну од најтежих енергетских криза у историји и да заједнички пројекти, попут изградње гасног интерконектора, представљају сигуран начин за стабилно снабдевање овим енергентом.

У том контексту, саговорници су подвукли да заједничка борба за енергенте представља императив не само за земље региона, већ и за све европске земље које су без изузетка погођене негативним ефектима тренутне кризе.