Унапређење свих видова сарадње са Шпанијом

Унапређење свих видова сарадње са Шпанијом

04/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са делегацијом Привредне коморе Шпаније и представницима шпанских компанија, који су јуче, заједно са српским компанијама, учествовали на другом Пословном форуму „Србија-Шпанија“.

 

Председница владе оценила је да су билатерални односи две земље изузетно добри, изграђени на обостраном уважавању и подршци по питањима од највећег националног интереса, пре свега, кроз очување територијалног интегритета и суверенитета наших земаља и спремности за унапређење свих видова сарадње. О посвећености и спремности обе стране за интензивирањем политичког дијалога, како је навела премијерка, сведочи и чињеница о недавној посети шефа шпанске владе Педра Санчеса Србији, што је уједно и прва посета једног шпанског званичника на највишем нивоу нашој земљи у новијој историји билатералних односа.

Говорећи о економској сарадњи, премијерка је нагласила да Србија и Шпанија бележе сталан раст робне размене и повећан интерес шпанских компанија које желе да инвестирају на нашем тржишту. Имајући у виду да је Србија успела да оствари финансијску стабилност и сигурност за домаће и стране инвеститоре, а српска економија показала велику отпорност током изазовног периода пандемије, премијерка Брнабић је истакла да су стратешки планови владе даљи наставак инфраструктурних пројеката, кроз које се може остварити сарадња и са инвеститорима из ове земље.

Премијерка Брнабић је објаснила да ће у фокусу владе у будућем периоду бити пројекти у области енергетике, обновљивих извора енергије, заштите животне средине, али и инвестиције у области биотехнологије и биомедицине и позвала представнике шпанских компанија да предложе своје пројекте.

Привредници из Шпаније су, као области са великим потенцијалом за инвестиције, навели и улагања у саобраћајну инфраструктуру, фармацеутску индустрију, енергетску и дигиталну трансформацију и област научних истраживања.

На састанку је истакнуто да одржавање пословних форума, као и потписани Оквирни протокол о финансијској и техничкој сарадњи две земље у области инфраструктурних пројеката, умногоме доприносе бољој сарадњи и лакшем успостављању контаката привредника двеју земаља.

Председница владе захвалила је Амбасади Шпаније у Србији и Привредној комори Шпаније на посвећености у унапређењу економске сарадње, за коју је изразила уверење да ће се у наредном периоду развијати и пратити изузетно добре политичке односе наших земаља.

Састанку председнице владе и привредника присуствовао је и амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина.