Obnoviti železničke linije za putnički saobraćaj između Beograda, Pančeva i Zrenjanina

Obnoviti železničke linije za putnički saobraćaj između Beograda, Pančeva i Zrenjanina

01/11/2022 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od nadležnih vlasti da učine sve da se ponovo uvedu železničke linije koje povezuju Beograd sa Pančevom i Zrenjaninom.

 

Građani Banata koji su ranije koristili usluge železničkog prevoza već godinama su uskraćeni za tu mogućnost.

To u velikoj meri otežava njihovu komunikaciju sa Beogradom, a utiče i na njihove kućne budžete. Posebno su ugroženi studenti i učenici, jer su mesečne karte za autobuski saobraćaj znatno poskupele, pa primera radi sada jedan od prevoznika mesečnu kartu na relaciji Pančevo-Beograd naplaćuje 5.500 dinara. Mnogi građani Pančeva se pitaju zašto se ne obnovi linija „Beovoza“ koja je godinama uspešno funkcionisala.

Pruga Zrenjanin-Beograd bila je procesu rekonstrukcije, a poslednje dve godine je korištena kao alternativni pravac teretnog saobraćaja zbog rekonstrukcije brze pruge Beograd-Novi Sad. To je poseban problem za stanovnike naseljenih mesta, jer je autobuski saobraćaj veoma ograničen.

Brzi voz „Soko“ već povezuje glavne gradove Srbije i Vojvodine, ali putnički saobraćaj između Zrenjanina i Beograda još nije obnovljen.

Banaćanima je drago što „Soko“ dostiže velike brzine, ali njima je, ipak, preče da ponovo funkcioniše putnički saobraćaj i u njihovom kraju zemlje.

 

Jan Gages
Član Izvršnog odbora
Liga socijaldemokrata Vojvodine