„Хазарски речник – Ловци на снове“ поново на балетском репертоару

„Хазарски речник – Ловци на снове“ поново на балетском репертоару

01/11/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Савремени једночини балет „Хазарски речник – Ловци на снове“, по мотивима романа Милорада Павића, у кореографији Роналда Савковића и режији Ливије Пандур биће поново изведен на Великој сцени, после две године паузе, 3. новембра од 19,30 часова.

 

Овај наслов, урађен у копродукцији Народног позоришта и Мадленијанума, представља омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмски комад „Хазарски речник“ поставио 2002. године на сцени београдског Центра „Сава”.

Признати кореограф Савковић каже да је „Хазарски речник“ један од назначајнијих романа не само на просторима некадашње Југославије, него и шире.
„Сматрам да је дело Милорада Павића веома репрезентативно, а и познато је широм света. Били смо свесни да га је немогуће претворити у балет. Зато су ловци на снове главни мотив и окосница наше представе. У свом раду, бавили смо се сновима, сликама света и лепотом. Трагали смо за чистом емоцијом. Ово је модерно позориште у правом смислу те речи“.

У представи учествују солисти Балета Народног позоришта у Београду и стална гошћа Соња Вукићевић, наша чувена балерина и кореографкиња.
Ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност Нумен, костимографкиња је Ангелина Атлагић, а дизајнер светла Јаша Kоцели.
Поред извођења у Народном позоришту, „Хазарски речник – Ловци на снове“ биће одигран 6. новембра и на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, у оквиру званичног програма савременог театра „Тhree Fest“.