Састанак са привредном делегацијом Владе САД

Састанак са привредном делегацијом Владе САД

31/10/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава, где је са представницима неких од највећих америчких глобалних корпорација разговарао о даљем јачању и развоју билатералне економске сарадње, новим стратешким партнерствима, као и о потенцијалима за инвестиције у областима енергетике, ИЦТ и зелених технологија.

 

Председник Вучић је истакао да је ова посета привредне делегације САД, у којој су представници неких од највећих и најпознатијих глобалних компанија показали интерес за стратешко пословно партнерство са Србијом, прва после 20 година и да је у том смислу од великог значаја за нашу земљу, не само у погледу потенцијала за сарадњу, већ и као показатељ напретка Србије као стабилне економије и пожељног пословног партнера.

„Србија је у новим технологијама на време увидела развојну шансу и зато смо у протеклој деценији убрзано улагали у инфраструктуру, реформе и изградњу пословног амбијента“, поручио је председник Вучић и додао да је посебно захвалан Дејвиду де Фалку, заменику помоћника секретара у Министарству трговине САД за Европу и Евроазију, који је као човек са изузетним пословним искуством препознао Србију као одличну пословну и инвестициону дестинацију са огромним потенцијалима за сарадњу од обостраног интереса.

„Многе Америчке компаније које већ дуго и успешно послују у Србији и запошљавају 30.000 наших људи, представљају изузетан показатељ стабилности наше економије и пословног окружења које смо успели да креирамо озбиљним и системским приступом на свим нивоима“, нагласио је председник Вучић и додао да је само у првих 8 месеци ове године укупна робна размена између Србије и САД достигла 854,6 милиона УСД, што представља повећање од чак 45,6% у односу на исти период 2021. године. Овај тренд прати и раст извоза од 28,2%, што даје додатни оптимизам када је у питању јачање економског партнерства са Сједињеним Државама, додао је председник.

Председник је посебно нагласио да пословање светски познатих корпоративних имена у Србији као што су CISCO, DELL, IBM, ORACLE, али и других компанија са глобалном репутацијом, представља чврсту и озбиљну пословну препоруку за нашу земљу, а о успеху досадашње сарадње сведочи и чињеница да у трговини услугама, Сједињеним Држвама припада место једног од најважнијих партнера Србије, будући да из године у годину у овој области бележимо сталан и јак раст.

Саговорници су се сагласили да што пре треба кренути са конкретизацијом сарадње у бројним областима у којима су дефинисани неискоришћени потенцијали, као и да је у том циљу неопходно интензивирање сусрета привредника Србије и САД, што ће представљати даљи корак ка реализацији пројеката од обостраног интереса.