Одржавање економске стабилности и наставак реформи приоритети

Одржавање економске стабилности и наставак реформи приоритети

31/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић састала се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Јан Кес Мартејн, са којом је разговарала о текућим макроекономским кретањима у Србији и свету, о приоритетима за наредни период у различитим секторима, као и о будућем stand by аранжману са том финансијском институцијом.

 

Премијерка Брнабић истакла је да је најважније да Србија задржи тешко стечену фискалну стабилност, као и да настави са започетим реформама. У том смислу, нагласила је, управо је важан будући stand by аранжман са ММФ-ом, о коме се преговора током њихове актуелне посете.

На састанку је било речи и о приоритетима у енергетском сектору, а премијерка је нагласила да у том смислу влада има три приоритета: диверсификацију извора снабдевања, изградњу нових капацитета, као и енергетску ефикасност.

Говорећи о приоритетима нове владе, Брнабић је рекла да ће то бити даљи привредни раст заснован на едукацији, знању, услугама, да ће бити настављене инвестиције у ИТ, биотехнологије и вештачку интелигенцију, као и да ће се радити на дигитализацији система здравствене заштите и енергетског сектора.

Јан Кес Мартејн рекао је да је до сада Србија показала отпорност своје економије у односу на нестабилна дешавања у Европи и свету и да је важно на даље правити тзв. бафере, како би земља била спремна на евентуалне шокове. Како је нагласио, важно је одржати строгу монетарну и фискалну политику, пре свега због инфлације. У том смислу, фискална политика треба да прати строгу монетарну политику.

Он је истакао и да ММФ у томе жели да подржи Србију и да је зато значајан нови stand by аранжман. У питању ће бити јак и важан програм око кога би се обе стране сагласиле, прецизирао је Мартејн.

Мартејн је похвалио што и даље постоји висок ниво страних директних инвестиција у Србију, а Брнабић додала да се наставља и са високим јавним улагањима у капиталне пројекте, да су важни иновативни начини да се повећа продуктивност економије, као што су дуално образовање и иновације. Она је додала да инвеститори не одустају од улагања у Србију и да ће, у том смислу, бити још добрих вести.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.