Председник Скупштине Србије са амбасадором Бразила

Председник Скупштине Србије са амбасадором Бразила

31/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић и амбасадор Федеративне Републике Бразил у Републици Србији Њ. Е. Жозе Мауро да Фонсека Коста Коуто састали су се данас и заједнички изразили задовољство због традиционално добрих билатералних односа две земље који трају више од осам деценија и који су засновани на пријатељству, међусобној сарадњи и разумевању.

 

Др Орлић је захвалио Бразилу на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“. Информисао је амбасадора о актуелној ситуацији у јужној српској покрајини и намерама Приштине да насилно одузима имовину и возила са српским регистарским таблицама. „Суочавамо се са притисцима и покушајима Приштине да погази све договорено и доведе до ескалације, док се Београд труди да сачува мир и стабилност у овом делу Европе, што је свима јасно, хтели то да признају или не“, поручио је председник Скупштине. Амбасадор је потврдио став Бразила и подршку позицији Србије по овом питању.

Говорећи о међупарламентарној сарадњи, оцењено је да постоји простор за њено унапређење, те да је Народна скупштина Републике Србије отворена за рад на успостављању веза два парламента, како на највишем нивоу, тако и кроз допринос радних тела и посланичких група пријатељстава.

Саговорници су током састанка изразили интерес за размену искустава и добре праксе у бројним областима од обостраног интреса, између осталог у туризму, енергетици и спорту.