Усвојен Закључак поводом иницијативе за измену Кривичног законика

Усвојен Закључак поводом иницијативе за измену Кривичног законика

31/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак поводом иницијативе председника Републике Србије за измену Кривичног законика, која има за циљ пооштравање казнене политике у односу на кривична дела силовања и насиља у породици.

У иницијативи је предложена казна затвора за кривично дело силовања од пет до двадесет година, са могућношћу изрицања и доживотне казна затвора, као и пооштравање казнене политике у односу на кривично дело насиље у породици.

Министарство правде ће, у наредном периоду, радити на Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика, у складу са предложеном иницијативом.

За потребе израде овог нацрта биће образована и радна група, састављена од представника свих надлежних државних органа и стручне јавности, а након чега ће уследити јавна распарава у којој ће бити омогућено учешће заинтересоване јавности, стручних институција и појединаца.

Пооштравањем казнене политике држава шаље јасну поруку жртвама насиља, а пре свега женама, да ће најоштрије реаговати и спроводити оштру казнену политику у сузбијању ових кривичних дела. Такође, пооштравање казнене политике у односу на кривична дела силовања и насиља у породици, значајно би охрабрило жртве да не трпе насиље и да без страха пријаве починиоце, уверене да ћe држава бити ту за њих да их заштити.

Пооштравање казнене политике у односу на ова кривична дела несумњиво би утицало и превентивно на потенцијалне учиниоце.