MINISTAR SELAKOVIĆ SASTAO SE SA POVERENICOM ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICOM JANKOVIĆ

MINISTAR SELAKOVIĆ SASTAO SE SA POVERENICOM ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICOM JANKOVIĆ

13/07/2015 Off By

Tokom razgovora, ministar Selaković je istakao da će nedavno usvojeni Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, zaštiti prava građana pred sudovima i unaprediti dostupnost pravde. Ovaj zakon, kako je naveo ministar, Savet Evrope ocenio je kao jedan od najboljih zakona te vrste u ovom delu Evrope, koji će svakako doprineti povećanju odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnosti pravosuđa


pravda137

Press služba Ministarstva

 

MINISTAR pravde Nikola Selaković sastao se danas sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković sa kojom je razgovarao o unapređenju zakonodavnog okvira i mera s ciljem poboljšanja zaštite marginalizovanih i manjinskih grupa u Srbiji.

Selaković i Jankovićeva su se saglasili da i dalje postoje slučajevi, ne samo u pravosuđu, već i u celom društvu gde zbog različitih okolnosti dolazi do neravnopravnog položaja, kako između samih građana, tako i između građana i institucija. Oni su istakli da sa druge strane dolazi i do situacija u kojima postoji zloupotreba prava od strane samih građana ili nosilaca određenih funkcija u društvu u odnosu na državu i njene institucije.
Tokom razgovora, ministar Selaković je istakao da će nedavno usvojeni Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, zaštiti prava građana pred sudovima i unaprediti dostupnost pravde. Ovaj zakon, kako je naveo ministar, Savet Evrope ocenio je kao jedan od najboljih zakona te vrste u ovom delu Evrope, koji će svakako doprineti povećanju odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnosti pravosuđa.
Brankica Janković naglasila je i važnost što hitnijeg donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi na najdelotvorniji način omogućio svim građanima da ravnopravno ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć.
Jedna od tema sastanka bilo je i unapređenje efikasnosti i delotvornosti u pružanju porodično pravne i krivično pravne zaštite od nasilja u porodici. Ministar Selaković predložio je da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojstvu posmatrača učestvuje u radnoj grupi, koja je oformljena nakon tragičnih slučajeva u kojima su stradale žene, žrtve nasilja u porodici. Predstavnik Poverenika, na taj način moći će da doprinese poboljšanju zakonskih rešenja koja se planiraju u ovoj oblasti. Selaković je naveo da radna grupa treba u što kraćem periodu da izradi model po kojem će raditi sve relevantne institucije u cilju brzog i efikasnog postupanja u slučajevima porodičnog nasilja. On je dodao da ta radna grupa radi i na nacrtu zakona kojim će se urediti organizacija koordinacija i postupanje državnih organa u borbi protiv porodičnog nasilja.
Na kraju sastanka, Janković i Selaković razgovarali su i o najvažnijim rešenjima predviđenim Nacrtom građanskog zakonika, posebno onim koji se odnose na LGBT populaciju, kao i surogat majčinstvo.<


POLITIKA

sepacijalciNOVA ZAKONSKA PROCEDURA ZA ANGAŽOVANJE SPECIJALNIH I POSEBNIH JEDINICA POLICIJE

  Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, kao i

 

 

mađarskaBUDIMPEŠTA: VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM MAĐARSKE ADEROM

  Predsednik Ader naglasio je da ni Srbija ni Mađarska nisu krive za nastalu situaciju, ali da moraju

 

 

01-Tomislav-NikolicAPEL PREDSEDNIKA NIKOLIĆA: NEKA PRESTANU VERBALNI SUKOBI

Što se tiče izjave predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića da predsednik Srbije Tomislav Nikolić deli Srbe sa ove

 

 

borko stefanovicČEKAJUĆI REZOLUCIJE

  STEFANOVIĆ: TREBA PROCENITI ŠTA PIŠE U RUSKOJ REZOLUCIJI Stefanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da mu