ULIČNA GALERIJA OTVARA MEĐUNARODNU IZLOŽBU ILUSTRACIJA NOVOG KARNEVALA IZ RIJEKE

ULIČNA GALERIJA OTVARA MEĐUNARODNU IZLOŽBU ILUSTRACIJA NOVOG KARNEVALA IZ RIJEKE

14/07/2015 Off By

Novi Karneval je projekt koji nastoji kroz različite kulturno – umetničke discipline, kreativnost, edukaciju i eksperiment prikazivati običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje te pokladne i karnevalske prakse


Приказује се Dem Italija.jpgU PETAK 17. jula u 20 časova, u Uličnoj galeriji u Beogradu otvara se izložba “Novi Karneval (na praznicima)”. Projekat Novi Karneval nastao je u Rijeci, i ovo im je prvo predstavljanje u Beogradu. Na otvaranju će muziku birati beogradski DJ duo Beogradski šlageri

Novi Karneval je projekt koji nastoji kroz različite kulturno – umetničke discipline, kreativnost, edukaciju i eksperiment prikazivati običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje te pokladne i karnevalske prakse.
Ideja o projektu proizašla je iz potrebe za generiranjem kvalitetnog kulturnog programa za vreme trajanja karnevala u Rijeci. Programa koji bi okupljao lokalne i inostrane umetnike i pritom prikazivao različite umetničke interpretacije spomenutih motiva.

Tokom poslednjih godinu dana u okviru Novog karnevala su realizovane kreativne radionice, street art akcija i izložba održana povodom promocije riječke kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2020. Donedavno prkazivan je kao “projekt u nastajanju“, a sad je već postao “projekt u trajanju“.
Izložba Novi karneval (na praznicima) predstavlja koncept koji se dugo stvarao, ali je dobio priliku za predstavljanje tek sada, ovoga leta u Beogradu.

Приказује се Sumski Hrvatska.jpg– Oslanjajući se na osnovne ideje projekta Novi karneval, okupili smo lokalne i inostrane umetnike koji su nam preneli svoja iskustva fascinacije maskama, njihovom simbolikom i promenama identiteta, zatim karnevalskim običajima i paganskim mitologijama i ritualima, toliko prisutnim prilikom dolaska svakog proleća, kako na području Balkana, tako i Europom, navode autori izložbe.
– Ovde “na praznicima“ zastajemo, kako bi ponovno katalizirali energiju u ovom superbrzom vremenu. Možemo se udubiti i analizirati zaigrane osobne svetove i svemire, plodnu raskoš buđenja i stvaranja, rezonantno dočaravanje ritualnog zvuka i pokreta, nadnaravni imaginarij, ali i kritiku aktualnih političkih događanja.
(Na praznicima) izlažu: Džedaj (HR), Šumski (HR), Tifani Rubi (HR), Pekmez Med (HR), Ojo Magico (HR), Dunja Janković (HR/USA), Mor (HR), Boris Hoppek (DE/ES) i Dem (IT). <


KULTURA

dosijeumetnikKONKURS ZA SAMOSTALNE I KOLEKTIVNE IZLOZBE U OKVIRU PROJEKTA DOSIJE UMETNIK

GALERIJA – kafe Petak, koja se nalazi u Lominoj ulici br. 14 u Beogradu poziva sve zainteresovane umetnike,

 

 

dosije77BEOGRAD: U KAFE GALERIJI PETAK IZLAŽE MILOŠ MAMULA

PROJEKAT „Dosije Umetnik“ udruženja Kreativna fabrika 9.jula u 20 časova predstavlja izložbu Miloša Mamule u Kafe galerija Petak