SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O PRETVARANJU PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O PRETVARANJU PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

13/07/2015 Off By

SKUP137
PREDLOG zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu obrazložila je  danas poslanicima Skuštine Srbije  ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović. Njega će najverovatnije izglasati vladajuća većina, ali se opoziciji odmah učinio sumnjivim. To je odmah objasnio Balša Božović:

– Vi ste krajem prošle godine usvojili Zakon o planiranju i izgradnji. Tada ste obećali izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana i Zakon o konverziji do prvog marta ove godine. Ni jedna ni druga stvar nije ispunjena. Tada ste bukvalno iščupali konverziju iz Zakona o planiranju i izgradnji, na naše opšte iznenađenje. Upozoravalib smo vas na  mogućnost velike korupcije. Pre svega kada su u pitanju one sporne  23 privatizacije iz vremena Vojislava Koštunice, jer ste  novim vlasnicima na zamljištu gde su imali pravo korišćenja, dali da imaju prava i za  nove građevinske dozvole. Bili smo protiv tog tajkunskog zakona. Sada ste došli sa Predlogom zakona o konverziji, koji ima takve odredbe, da me ne bi čudilo da je pisan, naprimer, u Luci Beograd. Ovaj papir miriše na prljavi zadatak koji ste vi  u nečije ime ovde došli da sprovedete u delo. Isto kao potpisivanje ugovora o Beogradu na vodi, koji do danas  nismo imali prilike da vidimo i ne znamo  zašto se to toliko krije od građana. Ustavni sud je  pre dve godine  proglasio neustavnom konverziju iz 2009 godine, zato što je taj zakon one koji su na sumnjiv način došli do kapitala,  terao da plate konverziju.
Božović je ovu  tvrdnju objasnio slučajem Luke Beograd:
– Dakle, 400 miliona evra je tržišna vrednost zemljišta. Minus 40 miliona, koliko je nečiji poslovni partner platio to preduzeće. Ostaje 360 miliona evra. Toliko je po tom zakonu vlasnik Luke Beograd morao da plati da bi stekao pravo svojine nad zemljištem, gde je do  tada imao pravo korišćenja. Ustavnin sud je pravedno oborio tu odluku koja omogućava popust za takve slučajeve i rekao da popusta nema, jer svako ko želi pravo svojine , mora da plati punu vrednost zemljišta. Član 8 ovog   Predloga zakona, po kome se izgrađeno zemljište daje u svojinu bez naknade, obesmišljava pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu. Član 8 omogućava da se veliki kompleksi industrijskog i sličnog zemljišta poklone vlasnicima privrednih društava bez naknade. To će oštetiti i budžete Srbije i Vojvodine, a i opština, kao i Fond za restituciju. Predviđena sredstva od 1 milijardu i 492 mil iona  evra se poklanjaju tajkunima  i onima koji su na način koji svi znamo došli do ogromnog kapitala, naročito u 23 sporne privatizacije.  Predlažete  zakon koji je, u najmanju ruku, kriminal.
Zorana Mihajlović je na ove optužbe odgovorila da je interes Vlade ustvari zaštita javnog interesa:
– Vi ste doneli protivustavan  zakon. konverziju kao pojam ste vi uneli. Nisu u pitanju samo 23 sporne privatizacije, već  650 privatizacija sumnjivih, tajkunskih, pljačkaških. One su sada u raskidu ugovora, ili u sporu. Vi ste nas doveli u situaciju da pre dve godine pokušamo da   spasavamo Srbiju od deficita koji ste napravili. Vi ste ukinuli naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, a ne mi. Uredbe koje ste donosili bile su u korist vaših tajkuna, prijatelja. To i jeste najveći problem zbog koga mi danas  donosimo ovaj zakon. Pokušavamo da ispravimo sve što ste vi pogrešili. Kada pominjete da se  dozvole ne daju za 28 dana, treba da znate da se one u Beogradu daju za 7 dana. U protekla 3 meseca izdato je u Srbiji 2.800 građevinskih dozvola. To je za 35 posto više nego za 3 meseca prošle godine. <


 

OSUDA NAPADA NA VUČIĆA I ZAHTV DA SRBIJA NASTAVI POLITIKU POMIRENJA

 

POSLANICI Skupštine Srbije osudili su danas napad na premijera Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima i saglasni su da je to bio napad na državu, da je neophodno da počinioci odgovaraju, ali i da Srbija mora da nastavi politiku pomirenja.

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je da to nije bio običan napad već pokušaj ubistva i da očekuje da se svi odgovorni privedu pravdi.
“To je bio pokušaj ubistva premijera, ubista mira i stabilnosti, jer su Vučić i Srbija faktor stabilnosti u regionu”, rekao je Babić i dodao da je ponosan na Vučićevu hrabru, državničku odluku da ode u Srebrenicu. On je naveo i da se stvari mora nazivati pravim imenom i “one koji su učestvovali u linču, i one koji su zapaljivom retorikom i činjenjem ili nečinjenjem doprineli da se skrati staza kojom je prolazio premijer i probije zastitna ograda”.
“Dobri domaćini”, kako je rekao, svog gosta nisu ni ispratili do izlaza iz Memorijalnog centra Potočari, već su sve posmatrali sa nekoliko stotina metara udaljenosti, rekao je Babić. Šef poslaničke grupe SPS-a Ðorđe Milićević ocenio je da je pokušaj atentata na premijera odgovor na poliriku mira i iskrenog regionalnog pomirenja i na pruženu ruku predsednika vlade koja vodi upravo ka iskrenom regionalnom pomirenju.
“Izvinjenja i osude zvaničnika BiH su apsloutno nedovoljne, mi očekujemo da se pokažu na delu i da što pre pronađu počinioce i organizatore napada”, rekao je Milićević.
Poslanik SDPS Milorad Mijatović ukazao je da je premijer na dostojanstven način otišao u Srebrenicu da oda počast žrtvama, ali da “mnogi ne mogu da shvate da Srbija danas nije Srbija devedesetih”.
“Vučić je otišao iz poštovanja prema žrtvama, ali i iz odgovornosti prema Srbiji koja je otvorena za dobrosusedsku saradnju. To nije bio formalan, već istinski gest”, rekao je Mijatović. Organizacija skupa, dodao je, nije bila na visokom nivou i organizatori moraju da ispitaju gde su bili propusti.
Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski navela je da BiH mora da preuzme odgovornost, kao i da mora da sprovede istragu o napadu i da Srbija na tome insistira.
“Tačno je da su naše službe upozravale na mogućnost incidenta, ali ne i ovakvog napada, atentata. Vučić je pružio ruku pomirenja, prioritet Srbije je saradnja i izgradnja dobrih odnosa I mi od toga nećemo odustati”, rekla je Filipovski.
Napad na Vučića u Potočarima osudila je i opozicija. Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović rekao je da je napad na premijera za svaku osudu i nešto što je ceo region vratilo mnogo koraka unazad.
“Trebaće puno snage, razgovora i pozitivnih stvari da bi se taj jedan štetan događaj ispravio”, rekao je Stefanović i dodao da je napad bio loš pe svega za žrtve.
– Počinioci moraju da odgovaraju, ali da ne treba stvarati nove podele već regionalna spoljna politika Srbije treba da bude u pravcu pravog pomirenja i stabilizacije odnosa, dodao je Stefanović.
“Napad na premijera je napad na državu, ko god on bio i gde god se napad desio. Ja znam da Vučić nije ista osoba kao što je bio, ali sam siguran da se ovo ne bi desilo da je neko drugi predsednik vlade”, rekao je Stefanović.
Poslanik SDS Marko Ðurišić rekao je da ta stranka osuđuje napad i da je najveća odgovornost na organizatorima koji su bili dužni da zaštite premijera Srbije.
“Sve što se dešavalo uoči obeležavanja zločina u Srebrenici nije doprinelo pomirenju i nadam se da namera vlade ostaje da se poboljšaju odnosi u regionu”, rekao je Ðurišić.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je nedopustivo ono što se desilo u Srebrenici.
“Ako zovete predsednika vlade da dođe na jedan skup, morate to potpuno obezebditi. To znači da ni zvižduk ne može da se čuje ili nemojte da zovete”, rekao je Živković u parlamentu. On je dodao da odnosi Srba i Bošnjaka nisu odnosi srpskih i bošnjačkih političara.
Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, ocenio je da je napad čin nepoštovanja žrtava, narušavanje pijeteta prema stradalima, u Srebrenici, ali drugim žrtvama.<


SRBIJA

spsAKCIONA GRUPA ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: SPS I DS TRAŽE NOVI USTAV I SMANJENJE BROJA POSLANIKA

Aleksandra Jerkov iz DS smatra da bi i predsednici opština i gradonačelnici trebalo da budu birani direktno, a

 

vlada107SEDNICA VLADE: USVOJENA STRATEGIJA ZA REŠAVANJE PITANJA IZBEGLICA I INTERNO RASELJENIH LICA DO 2020. GODINE

  Državljanstvo Republike Srbije i lična dokumenta, od 1991. godine do danas, steklo je više od 300 hiljada

 

 

Angela-Merkel-poseta-Beograd-2-620x350NEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL U BEOGRADU

U našem je interesu mir i napredak na Balkanu. Zato zahvaljujemo predsedniku srpske Vlade što je pokrenuo veliki

 

 

skup77SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON O HIPOTECI OSTAVIĆE 100.000 GRAĐANA SRBIJE NA ULICI?

Zašto gospođa guvernerka Tabaković bar ne pokuša da zaustavi zelenaške aktivnosti banaka? Ne sprečava ih da se zelenaški