Велики значај развоја културне сарадње са Румунијом

Велики значај развоја културне сарадње са Румунијом

24/10/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са министром културе Румуније Лучијаном Ромашкануом, који је у посети Србији поводом учешћа Румуније на Београдском сајму књига у својству почасног госта.

 

Гојковић и Ромашкану су истакли да су билатерални односи Србије и Румуније традиционално добри и пријатељски и да представљају пример добросуседства у региону, а култура је сектор који може да допринесе да се историјска блискост два народа и односи додатно унапреде.
Ромашкану је у том контексту указао да је веома значајно присуство Румуније на Београдском сајму књига у својству почасног госта, а Гојковић је изразила спремност да Србија учествује на сајму књига у Букурешту.

На састанку је наглашена отвореност за наставак сарадње и њено даље јачање у области културе, на основу Споразума о сарадњи који је потписан ове године између две владе у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта.
Гојковић и Ромашкану су у том оквиру нагласили да је важно да се културна сарадња развија у различитим сегментима, као што су области филма, музике, књижевности и превођења и указали да је важно искористити постојеће добре предуслове.
Гојковић је напоменула да Министарство културе и информисања подстиче развој институционалне сарадње, као и да пружа подршку независним уметницима и групама, за представљање у Румунији, путем годишњих конкурса, у различитим областима културе.
Гојковић и Ромашкану су посебно истакли значај сарадње установа културе и указали на добру сарадњу између архива, библиотека, позоришта, као и између Галерије Матице српске из Новог Сада и Музеја уметности у Темишвару, а важан пројекат који спаја две земље је и обнова куће Доситеја Обрадовића у Чакову.

Гојковић је указала на значај развоја сарадње у области филмске индустрије и у том контексту на стварању услова за реализацију копродукционих филмских пројеката, а Ромашкану је напоменуо да су српска и румунска култура сродне и да постоје добри предуслови културне размене и у том контексту истакао важност унапређења сарадње у области филмске индустрије.

Гојковић је подвукла веома садржајну сарадњу са Румунијом у оквиру реализације пројекта “Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, будући да ће Темишвар ову титулу понети 2023. године.
Ромашкану је истакао да је за јачање културних веза значајно и обележавање Дана српског језика у Румунији, 21. новембра.