Превенција једини прави пут за унапређење безбедности и здравља на раду

Превенција једини прави пут за унапређење безбедности и здравља на раду

24/10/2022 Off By BERB

Foto: Dejan Urošević

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић на конференцији организованој поводом Европске недеље безбедности и здравља на раду, истакла је да је превенција једини прави пут за унапређење безбедности и здравља на раду, као и због побољшања услова рада, смањења повреда на раду, професионалних болести и унапређења продуктивности и конкурентности.

 

Кисић је нагласила да је превенција нарочито важна када су млади у питању, а посебно код оних који су у систему дуалног образовања.

Послодавац је дужан да донесе акт о процени ризика за сва радна места на којима ученици обављају професионалну праксу, практичну наставу и учење кроз рад у систему дуалног образовања.

Министарка је навела да су активности Министарства у области безбедности и здравља на раду у протеклом периоду биле усмерене првенствено на усклађивање законодавства у овој области са правним тековинама Европске уније и модернизацију рада Инспектората за рад.

Кисић је захвалила в.д. директорки Управе за безбедности и здравље на раду Дуњи Цицмил и в.д. директору Инспектората за рад Милану Цветкову на великој енергији, ентузијазму, знању и вољи које су усмерили ка побољшању безбедности и здравља на раду.

„До сада је урађено много на овом пољу, али увек постоји простор за додатни напредак и унапређење стања, а све у циљу да се и даље смањује број повреда на раду“, рекла је Кисић и изразила очекивање да ће нови закон о безбедности и здрављу на раду ускоро бити усвојен.

Безбедност и здравље на раду не подразумева само заштиту здравља запослених и очување средстава за рад, већ и повећање продуктивности, квалитета живота, производа и услуга, мотивације за рад, задовољства запослених, што све води и ка повећању квалитета живота грађана, указала је Кисић.

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Цицмил рекла је да је циљ да се обезбеде услови на раду који ће у највећој могућој мери смањити могућности настанка повреда на раду, професионалних болести и обољења насталих у вези са радом и који ће обезбедити претпоставке за пуно физичко, психичко и социјално благостање запослених.

„Уверена сам да само заједно можемо постићи оно што је свима нама и интерес, а то је да остваримо највише стандарде безбедности и заштите здравља запослених, дакле смањење ризика на најмању могућу меру, односно да учинимо све да до повреда никада не дође“, навела је Цицмил.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је и ове године обележило Европску недељу безбедности и здравља на раду и придружило се кампањи коју води Европска агенција за безбедност и здравље на раду под називом „Здрава радна места, смањимо оптерећење”, са циљем да се укаже на значај превенције поремећаја мишићно-скелетног система.