Почела испорука грађевинског материјала за избеглице из БиХ и Хрватске

Почела испорука грађевинског материјала за избеглице из БиХ и Хрватске

21/10/2022 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић присуствовала је данас у Шашинцима, поред Сремске Митровице, почетку испоруке 120 пакета грађевинског материјала за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, која је обезбеђена у оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма (РСП).

Породици Алексе Пилиповића, избеглице из Бугојна, јутрос је испоручен пакет грађевинског материјала вредан 9.000 евра за адаптацију куће. Уручен је материјал за комплетну реконструкцију објекта (кров, подови, изолација, фасада, унутрашња врата, столарија, материјал за купатило) који планирају да прилагоде за живот своје шестогодишње девојчице са посебним потребама.

Станисављевић је подсетила на то да је испорука преосталих пакета из Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма почела у Сремској Митровици, Бачкој Тополи и Руми, додавши да ће укупно 120 избегличких породица на овај начин трајно решити своје стамбено питање.

Комесарка за избеглице и миграције је истакла да ће се са оваквом политиком наставити, нагласивши да ће свако коме је помоћ и подршка потребна исту и добити.

У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 6.599 стамбених решења, прецизирала је Станисављевић.
Када говоримо о Сремској Митровици трајно је збринуто укупно 488 породица, од тога 474 избеглица, 14 интерно расељених лица, што кроз грађевниски материјал, што сеоска домаћинста, стамбене јединице и монтажне куће, указала је Станисављевић.

Догађају су присуствовали и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, представница Делегације Европске уније у Србији Елвира Ангуло Родригез, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Гроен, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић, самостални саветник у Министарству за европске интеграције Наташа Калаба, представница УНХЦР-а Ивана Јелић, представница Амбасаде САД Ксенија Лазовић, други секретар Амбасаде СР Немачке Даниел Мохсеин, шеф кабинета министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Млађен Божовић, саветник министра за људска права и избјеглице БиХ Миле Филиповић, као и представници других организација и институција.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.