Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije s komandantom Kfora

Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije s komandantom Kfora

21/10/2022 Off By BERB
Foto: mod.gov.rs
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu s komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučom.
Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i aktivnostima koje se preduzimaju radi očuvanja i unapređenja mira i bezbednosti na prostoru naše južne pokrajine.
General Mojsilović je u razgovoru s novoimenovanim komandantom Kfora naglasio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor jedini legitimni bezbednosni akter u pokrajini, i da je kao takav dužan da prvi reaguje u slučaju narušavanja bezbednosti na Kosovu i Metohiji. On je ukazao da jednostrani potezi privremenih institucija samouprave u Prištini ne doprinose smirivanju situacije na terenu i izrazio zabrinutost jer im pojedine zemlje čiji se kontingenti nalaze u sastavu Kfora pružaju pomoć u razvoju tzv. Kosovskih snaga bezbednosti.
Načelnik Generalštaba je ovom prilikom generalu Ristuči čestitao postavljenje na dužnost komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, na kojoj se on nalazi od sredine ovog meseca, i izrazio nadu da će se profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora nastaviti i za vreme njegovog mandata.