Председник Скупштине Србије са амбасадорком Румуније

Председник Скупштине Србије са амбасадорком Румуније

20/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадорком Румуније у Републици Србији Њ. Е. Силвијом Давидоју. Саговорници су изразили задовољство због традиционално добрих билатералних односа заснованих на пријатељству, међусобној сарадњи и разумевању.

Изнели су очекивање да ће политички дијалог у наредном периоду бити интензивиран, како би се наставили разговори и сарадња у свим сферама од обостраног интереса.

Др Орлић је захвалио Румунији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“. „Приштина опасним потезима врши притиске и угрожава чак и физичку безбедност Срба на КиМ, док се званични Београд, спроводећи политику председника Александра Вучића, труди да сачува мир за све. Зато је важно што је по овом питању Румунија, заједно са Србијом, у потпуности на страни међународног права“, поручио је др Орлић.

Амбасадорка Давидоју поручила је да став Румуније остаје непромењен, уз поштовање принципа међународног права, на чему је др Орлић захвалио. Додала је да Румунија пружа Србији снажну подршку на њеном путу ка чланству у ЕУ, те изразила спремност да са Србијом подели своја искуства у европским интеграцијама.

Када је реч о међупарламентарној сарадњи, она је оцењена као добро развијена, уз простор за њено даље интензивирање кроз посете на високом и највишем нивоу, активности посланичких група пријатељстава и радних тела.

Током састанка било је речи и о енергетској безбедности, сарадњи у области економије и најважнијих инфраструктурних пројеката, као и о поспешивању робне размене између две државе.