Биотехнологија од изузетне важности за даљи развој Србије

Биотехнологија од изузетне важности за даљи развој Србије

20/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Светског економског форума Борге Бренде отворили су данас прву Међународну конференцију „Biotech Future Forum 2022“ у Палати Србија у Београду, на којој су учествовали представници више од 20 земаља света.

 

Ово је први овакав догађај у Србији који организује Влада Србије у сарадњи са Светским економским форумом, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Конференција је на једном месту окупила три сектора друштва који имају највећи утицај на развој биотехнологије – јавни, приватни сектор и академску заједницу, у циљу подстицања сарадње и размене знања и искустава.

Биотехнологија је кључна за унапређење решења у областима као што су медицина, пољопривреда и прехрамбена индустрија, а растућа улагања и технолошки напредак убрзали су развој и могућности примене биотехнологије која ће у будућности још више обликовати свет.

Међународним компанијама и учесницима конференције приказан је концепт будућег БИО4 кампуса и потенцијал за улагање у истраживачко-развојне пројекте у Србији.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је на отварању да јој је изузетно задовољство и част што је Београд домаћин прве Међународне конференције „Будућност биотехнологије“.

Она је додала да се над да је ово само почетак и први корак да се Србија позиционира међу лидерима у области биотехнологије у Европи. Наука, иновације, технологије и креативност су наша снага и управо захваљујући томе Србија се у последњих 10 година много променила. Биотехнологија, биомедицина, биоинформатика и биодиверзитет ће бити међу најважнијим приоритетима нове владе, што ће бити у фокусу рада БИО4 кампуса, поручила је премијерка.

На конференцији је званично отворен Центар за четврту индустријску револуцију у Србији, основан у партнерству Владе Србије и Светског економског форума. Центар је део глобалне мреже од 16 центара Светског економског форума. То је први центар у оквиру мреже који ће бити водећи за биотехнологију и вештачку интелигенцију у домену здравства.

Обраћајући се учесницима конференције, председник Светског економског форума Борге Бренде је рекао да су се оснивањем Центра за четврту индустријску револуцију у Београду почетком ове године, Светски економски форум и Влада Србије обавезали да ће подржати убрзано усвајање нових технологија у Србији.

Представљање Центра на Међународној конференцији „Будућност биотехнологије“ је најбољи пример начина на који Центар већ доприноси окупљању локалних и међународних актера како би се фокусирали на кључне могућности и изазове за предности које биотехнологија пружа, додао је Бренде.

Администратор Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Ахим Штајнер изјавио је да биотехнологија може да доведе до нових решења која ће донети опипљиву корист људима широм света, као што је потпуно излечење неких болести, као и да помогне човечанству да се избори са огромним изазовима као што су обезбеђивање довољне количине хране и напредак у борби са климатским променама.

Он је додао да УНДП подржава Владу Србије у процесу дигитализације и увођења дигиталних решења на добробит привреде, грађана и грађанки. Да бисмо помогли Србији да искористи предности биотехнологије, не само за себе, већ́ и за напредак региона и шире, помажемо рад новог Центра за четврту индустријску револуцију у Београду и наш заједнички задатак је да створимо адекватну регулативу и обезбедимо да се ове нове технологије развијају, тестирају и користе за добробит целог друштва, тако да нико не буде изостављен, рекао је Штајнер .

У оквиру конференције одржан је лидерски панел и неколико стручних тематских сесија на којима су учествовали најистакнутији стручњаци из области биотехнологије. Поред тога, дискусија је обухватила теме биоинформатике, биоинжењеринга, коришћења података у развоју здравства и биотехнолошког развоја, промоције јавних политика и научних достигнућа и могућности њихове примене, посебно у областима медицине и здравства.

Локална заједница имала је прилику да чује више о решењима из Израела, Немачке, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Бразила, Индије, Аустрије, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Аустралије и других земаља које су међу лидерима у овој области.

Учесници конференције су се такође упознали са биотехнолошким потенцијалима Србије и активностима домаћих истраживача и институција као што су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Институт БиоСенс и Државни дата центар.

Конференција „Biotech Future Forum“ има за циљ да постане редовно годишње окупљање нове биотехнолошке заједнице у нашој земљи и позиционира Србију као земљу нових технологија, знања и иновација.