Снажна подршка САД нормализацији односа Београда и Приштине

Снажна подршка САД нормализацији односа Београда и Приштине

20/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

 

Брнабић и Ескобар разговарали су о билатералним односима између Србије и САД, као и о наставку дијалога између Београда и Приштине.

Брнабић је истакла да наставак унапређења свих области сарадње са Сједињеним Америчким Државама представља један од спољнополитичких приоритета Србије.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, председница владе истакла је да је за наставак дијалога од кључног значаја поштовање и примена већ постигнутих договора, а како би сваки наредни корак у дијалогу имао смисла. Том приликом је апострофирала чињеницу да ће ускоро бити десет година од Бриселског споразума, а да Заједница српских општина још није формирана.

Ескобар је навео да очекује наставак дијалога, као и даље кораке према нормализацији односа. Дијалог је једини начин до доласка до свеобухватног решења, а које ће према његовим речима, обезбедити напредак читавом региону. Он је истакао да ће САД наставити да пружају снажну подршку нормализацији односа Београда и Приштине и да са пажњом прате све напоре и активности обе стране.

Председница Владе истакла је још једном потпуну окренутост Београда дијалогу и опредељеност за проналажење компромисног решења и истакла да су за дијалог неопходне две стране, које су спремне да разговарају.

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофер Хил.