Нови Пазар међу првима доставио планове уштеде према којима ће бити 18 одсто мање потрошње

Нови Пазар међу првима доставио планове уштеде према којима ће бити 18 одсто мање потрошње

18/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је Нови Пазар један од првих градова који је доставио планове за смањење потрошње и да ће ова локална самоуправа према том плану уштедети 18 одсто електричне енергије.

 

„Још увек траје јавни позив за грађане за унапређење енергетске ефикасности које субвенционише држава са 50 одсто и позивам све грађане и грађанке Новог Пазара да конкуришу. Када је реч о препорукама које је Министарство предложило, Нови Пазар је један од првих градова који је доставио своје планове и према којима ће за 18 одсто бити смањена потрошња. Највећи део потрошње иде на јавно осветљење, а управо ће ту бити уштеда око 20 одсто, тако што ће бити искључена свака друга лампа, осим у центру града, и додатно ће бити уграђени тајмери за регулисање осветљења“, рекла је она у Новом Пазару, где је обишла новоизграђену топлану на биомасу.

Михајловићева је поновила да је држава обезбедила довољне количине енергије и енергената за привреду и домаћинства за предстојећу зиму и да постоје кризни планови у случају да дође до непредвиђених ситуација.