Енергетска транзиција за привредни раст и енергетску безбедност

Енергетска транзиција за привредни раст и енергетску безбедност

17/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, говорећи на отварању дијалога о праведној зеленој транзицији у Србији, да енергетска транзиција представља могућност за бржи развој, потенцијални нови модел раста и прилику за нове инвестиције и нова радна места и да је план да сваки корак у том процесу подразумева дијалог са свима, јавне расправе и широки консензус, јер је енергетска транзиција питање свих нас.

 

„Драго ми је да имамо први дијалог и да почињемо да разговарамо о праведној транзицији у сарадњи са Владом Јапана и УНДП и да пошаљемо јасну поруку да је праведна транзиција ту за људе и да ради за људе. Све што будемо радили – радићемо заједно. Да заједно одредимо циљеве и да објаснимо шта је зелена економија, зелена енергетика. Имамо много потенцијала да се другачије развијамо. Желимо да разговарамо са свима и да повежемо све. Да разговарамо и са синдикатима и са радницима, са појединцима, да буде заједнички покрет ка бољој, здравијој будућности. Енергетика јесте патила претходних деценија и то су ствари које представљају прошлост, али те ефекте морамо да мењамо, пре две године смо кренули мењањем закона, то је основа.

Енергетска транзиција је тема која се тиче и нас, али и будућих генерација, јер разговарамо о економским, енергетским и условима животне средине које ћемо створити за генерације које долазе. Транзиција – да, али праведна транзиција. Окренута људима и која ради за људе. То јесте процес који траје и колико год некад деловало далеко, то ће се десити и зато је важно да сви будемо укључени у промене енергетске инфраструктуре. Да у том процесу буду укључени и Влада и невладин сектор, појединци и да нико не остане са стране и да не трпи излазак из свега што штети животној средини и развоју економије. Зелена агенда је кишобран тих промена. Када смо усвојили законе о енергетици и климатским променама, тог тренутка смо се определили за праведну транзицију“, рекла је потпредседница Владе.

Она је рекла да се Србија потписивањем Париског споразума, а касније и Софијске декларације о зеленој агенди за земље западног Балкана, определила да иде путем којим су раније кренуле друге европске земље.

„Започели смо израду два најважнија документа – стратегију развоја енергетике до 2030, са визијом до 2050. године, и интегрисани национални план за климу и енергетику такође до 2030, са визијом до 2050. године, јер морамо да имамо визију и где ће енергетика бити 2050. Тај план говори колико ћемо смањити емисије ефекта стаклене баште, а да имамо довољне количине енергије. Та два документа представљају другу фазу. Ово није једноставан процес, али је процес који ће трајати годинама ако га будемо почели на прави начин тако што ћемо сви бити упознати. Колико год било отпора, а биће их шта год да се мења, ми треба да излазимо из употребе лигнита и да у времену испред нас нађемо начин, не само у социјалном аспекту, него и енергетском, да задовољимо своје потребе. Могућности је много, знања је много, али је важно да постоји стална комуникација. Да пошаљемо поруку да хоћемо боље, зелену енергију, зелену економију, нећемо да било ко остане без посла, већ хоћемо боље послове“, рекла је Михајловићева.

Дијалози о праведној зеленој транзицији организују се у оквиру пројекта „Праведна зелена транзиција и декарбонизација у Србији“, који УНДП реализује у партнерству са Министарством рударства и Министарством заштите животне средине, уз подршку Владе Јапана.