Узајамна подршка Србије и НР Кине у оквиру Интерпола

Узајамна подршка Србије и НР Кине у оквиру Интерпола

17/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, који предводи делегацију Републике Србије на 90. заседању Генералне скупштине Интерпола у Њу Делхију, разговарао је данас са генералним директором за међународну сарадњу Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине и чланом Извршног комитета Интерпола за Азију Ху Бинченом.

 

Двојица саговорника су сагласна да је пријатељство српске и кинеске државе челично, као и лично пријатељство председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Српски министар унутрашњих послова Александар Вулин изразио је захвалност НР Кини на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на принципијелном ставу Кине по питању непризнавања лажне државе Косово и спречавању пријема такозваног Косова у Интерпол.

Министар унутрашњих послова Вулин је још једном потврдио пуну подршку Републике Србије територијалном интегритету НР Кине и политици „Једне Кине“, чији је Тајван неотуђиви део.

Договорен је наставак заједничког залагања за поштовање свих важећих правила Интерпола, укључујући Устав и Резолуцију о процедури и критеријумима за чланство у Интерполу из 2017. године, која дефинише да државе чланице Интерпола могу бити искључиво државе чланице Уједињених нација, односно посматрачи у УН-у.

Генерални директор за међународну сарадњу Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине и члан Извршног комитета Интерпола за Азију Ху Бинчен захвалио се Србији и министру Вулину за снажну подршку коју је добио од српске стране приликом избора у Извршни комитет Интерпола.

Министар Александар Вулин и генерални директор Ху Бинчен сагласили су се о неопходности даљег продубљивања изузетно добре полицијске сарадње, као и наставку пружања узајамне подршке у оквиру међународних организација, посебно у оквиру Интерпола.