Трговина људима – угроженост на путу миграција

Трговина људима – угроженост на путу миграција

17/10/2022 Off By BERB

Поводом обележавања 18. октобра, европског дана борбе против трговине људима, међународни скуп сарадника и волонтера Црвеног крста са темом “Трговина људима – угроженост на путу миграција” ће бити одржан у Београду од 18. до 20. октобра 2022. године, и окупиће представнике националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Медитерана, у организацији Центра за сарадњу у Медитерану и Црвеног крста Србије. Отварање скупа је у уторак, 18.10.2022.у 10 часова у седишту Црвеног крста Србије (Симина број 19) у Београду.

 

Преко 30 учесника из Србије, Италије, Шпаније, Португалије, Египта, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније ће имати прилику да унапреди своја знања о трговини људима и да развије кључне вештине за вођење радионица међу вршњацима, са посебним освртом на рад са људима у покрету.

Методом вршњачке едукације, волонтери Црвеног крста Србије, превентивне поруке су пренели на више од 350.000 особа под ризиком, а ова активност је препозната и призната као модел који ће се усвојити и након предстојећег тренинга и у својим срединама примењивати делегирани представници.

Декларација Сан Марино донета током 12. Медитеранске конференције друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, маја 2015 године, као заједнички хуманитарни приоритет у региону Медитерана, наглашава трговину људима као све већу бригу и изазов за Национална друштва.
Трговина људима је комплексан транснационални феномен који се заснива на рањивости, сиромаштву, недостатку демократске културе, неједнакости полова, насиљу над женама, конфликтним и пост-конфликтним ситуацијама, недостатку друштвене интеграције, недостатку прилика и запослења, недостатак приступу образовања, искоришћавање деце и дискриминација. Жене и деца, посебно она која рано напусте школе, деца без пратиоца, деца са инвалидитетом или интелектуалним потешкоћама ,као и чланови Ромске заједнице, су међу најрањивијим групама изложеним високом ризику да постану жртве трговаца људи, али и мигранти који беже од конфликтом-захваћених предела и упуштају се у тежак пут са надом да ће пронаћи бољи живот у земљама дестинације.

Трговина људима је глобалан проблем који захвата све делове друштва, па је неопходан и заједнички одговор у циљу сузбијања ове појаве. На позив Црвеног крста који је увек отворен за сарадњу са свим организацијама и институцијама предтојећи тренинг ће представљајући своје мисије и ангажовања у сузбијању трговине људиам Центар за заштиту жртава трговине људима, Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Европска мрежа Црвеног крста за помоћ и подршку жртвама и невладина организација Атина.