Украдени делови на контактној мрежи брзе пруге Београд–Нови Сад

Украдени делови на контактној мрежи брзе пруге Београд–Нови Сад

11/10/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обиласка железничке станице Нова Пазова изјавио је да је на брзој прузи Београд – Нови Сад, синоћ извршено дело тешке крађе и начињена имовинска штета за железнице Србије, а самим тим и за државу Србију.

„Овакви поступци су нас приморали да смањимо брзину вожње са 200 км/ч на 20 км/ч и изазвали су опасност по безбедност свих учесника у саобраћају, као и редовно одвијање железничког саобраћаја“, упозорио је Момировић.
Министар Момировић је подвукао да имамо најбржу пругу у Источној Европи, уложено је више од милијарду евра да би се спојила два највећа града у нашој земљи и држава Србија неће толерисати такве акте.
„Нећемо дозволити да криминалци угрожавају железничку имовину, нећемо дозволити да било ко пљачка оно што су наши радници изградили тешком муком, оно што су наши грађани финансирали и држава ће имати снаге да се суочи са овим проблемом, да све људе који су учествовали у овом криминалном акту приведе правди и да одговарају за почињено дело“, рекао је министар Момировић.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштава да је Закон о железници предвидео да за уништење, оштећење или крађу делова железничке инфраструктуре, без обзира на њихову количину и вредност може изрећи казна затвора од три месеца до пет година, а у случају да неко лице због тога буде тешко повређено или се начини имовинска штета великих размера, казна затвора је од једне до осам година.
У понедељак 10. октобра 2022. године, у вечерњим сатима на брзој прузи Београд – Нови Сад, украдене су чврсте тачке контактне мреже на сва четири колосека па су на делу између Старе и Нове Пазове уведене лагане вожње.