Реализација пројеката за смањење аерозагађења у Ужицу

Реализација пројеката за смањење аерозагађења у Ужицу

11/10/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је 700 домаћинстава у Ужицу искористило субвенције за замену индивидуалних ложишта што је значајан резултат који смо заједно остварили у последње две године. Министарка Вујовић је са градоначелницом Јеленом Раковић Радивојевић обишла нову гасну котларницу у Спортској хали Велики парк у Ужицу и посетила једну од породица која је уз субвенцију заменила котао у свом домаћинству.

 

„Задовољство ми је што данас обилазимо пројекте који су изузетно значајни за смањење аерозагађења. Ужице је један од градова који бележи прекомерно загађење и зато је важан сет мера који спроводимо како бисмо поправили квалитет ваздуха. Локална самоуправа је показала одговорност према грађанима, имали су спремне пројекте које су кандидовали на конкурсима министарства и због тога данас можемо да имамо ове резултате. У спортској хали Велики парк замењена је котларница на мазут, новом гасном котларницом. Ово је значајан пројекат, али је такође важан и велики одзив грађана за субвенционисану замену ложишта у домаћинствима. Грађани Ужица су показали да су еколошки одговорни и да желе да се греју на еколошки прихватљивије енергенте, дајући тиме лични допринос побољшању квалитета ваздуха”, рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да је уз подршку министарства у претходној години засађено више од пет хиљада садница у Ужицу и додала да ће се у том правцу наставити и у будућности.

Говорећи о осталим еколошким пројектима у том граду, Вујовић је најавила улагање у „Дубоко“ који ће бити један од најмодернијих регионалних рециклажних центара у Србији, у складу са европским стандардима.

Вујовић је истакла да су средства за Регионални центар за управљање отпадом обезбеђена из кредитне линије Европске банке за обнову и развој и да је то један од најзначајнијих пројеката, не само за Златиборски, већ и за локалне самоуправе Моравичког округа које ка њему гравитирају. Вујовић је додала да је Ужице део пројекта одвајања отпада у домаћинствима, који се спроводи у 17 градова и општина у Србији, у циљу повећања стопе рециклаже.