Унапређење билатералне сарадње и политичког дијалога са Словенијом

Унапређење билатералне сарадње и политичког дијалога са Словенијом

11/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним изаслаником за Западни Балкан Републике Словеније Анжејом Франгешом о ситуацији у региону, процесу европских интеграција и унапређењу билатералне сарадње и политичког дијалога две земље на свим нивоима.

 

Председница владе оценила је да, и поред бројних изазова са којима се суочавамо, Европска унија остаје наш стратешки приоритет. Истичући да је, у смислу вредносног опредељења, партнерство са Европском унијом од изузетног значаја, премијерка је навела да Србија дубоко верује у наставак реформских процеса кључних за изградњу бољег друштва за наше грађане.

Она је истакла да је у последња два мандата владе постигнут значајан напредак у области владавине права, у којој ће реформе бити настављене и у будућем мандату.

Када је у питању економска ситуација, премијерка је оценила да је област енергетике, у овом тренутку, највећи глобални изазов и да је даљи раст привреде условљен и енергетском ситуацијом, па ће, у складу са тим, и енергетски пројекти бити на самом врху приоритета за будућу српску владу.

Словеначки специјални изасланик за Западни Балкан Анжеј Франгеш истакао је да је став Словеније да је европски пут Србије и Западног Балкана без алтернативе и да ће ова земља пружити сву неопходну помоћ и подршку на том путу.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Брнабић је истакла да Београд остаје посвећен проналажењу решења и наставку разговора, али да ни након скоро десет година од потписивања Бриселског споразума, није дошло до напретка у имплементацији договореног са приштинске стране, пре свега када је у питању Заједница српских општина.

На састанку је оцењено да је постојећи ниво билатералних односа наших земаља изузетно добар и да постоји спремност обе стране да се одржи постојећа динамика сарадње двеју земаља.