Особама са инвалидитетом уручени сертификати о завршеним обукама за преквалификацију за ИТ

Особама са инвалидитетом уручени сертификати о завршеним обукама за преквалификацију за ИТ

11/10/2022 Off By BERB

Foto: Dejan Urošević

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић уручила је полазницима другог циклуса програма преквалификација за ИТ за особе са инвалидитетом сертификате о успешно завршеним обукама и том приликом истакла да је ова едукација одличан алат која им даје могућност да буду конкурентни на тржишту рада.

„Поносна сам на све вредне, храбре и одлучне људе који су успешно завршили ову едукацију. Ово је само један од показатеља колико сте спремни да се стално усавршавате и да све препреке са којима се сусрећете успешно савладавате“, истакла је Кисић и свима пожелела успех у даљем раду.
Министарка је навела да је у другом циклусу обуку завршило 23 особе са инвалидитетом, а у прошлом њих 15, што значи да су они сада много спремнији да на тржишту рада аплицирају за послове у области ИТ-а и да добију могућност да покажу колико могу и знају.
„Досадашње искуство је показало да су особе са инвалидитетом често у послу и много боље него друге колеге са којима деле радни простор. Пратићемо ваш будући професионални живот, како бисмо видели и практичну примену вашег стеченог знања на овим едукацијама“, навела је Кисић и додала да ће се радити и на томе да се овакве едукације наставе.

Вршилац дужности сталног представника УНДП-а у Србији Анас Kарман поручио је да ће УНДП у партнерству са Владом Србије наставити да унапређује положај особа са инвалидитетом и да помаже њихово једнако укључивање у процес дигитализације, што укључује приступ образовању и тржишту рада.
Програм преквалификација за ИТ за особе са инвалидитетом спровели су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Форумом младих са инвалидитетом.