Почетак грејне сезоне неће каснити

Почетак грејне сезоне неће каснити

11/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да почетак грејне сезоне неће каснити и да су обезбеђене довољне количине енергената, као и да је држава спремна да реагује ако дође до проблема у снабдевању у Европи, као последица кризе и рата у Украјини.

 

“У овом тренутку има свега довољно, београдске електране имају довољно гаса и мазута, као што су и све друге топлане у Србији обезбедиле енергенте, а додатно постоје и резерве мазута у случају да буде потребна супституција других енергената. Оно што може да се евентуално појави као проблем, то је да не добијамо довољне количине гаса дневно из Балканског тока, у ком случају се креће у спровођење кризних планова и супституцију другим енергентима. Други могући проблем је да количина електричне енергије у Европи не буде довољно, с обзиром на то да ћемо током зиме сигурно морати да увозимо 15-25 одсто својих потреба за електричном енергијом. Ту постоје ствари на које не можемо да утичемо, као што је уништавање електроенергетског система Украјине које води целу Европу у додатну несигурност не само кад је питање цена електричне енергије, него и у могуће несташице”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је додала да ће мањој потрошњи електричне енергије током зиме допринети и спровођење мера уштеда у зимском периоду.
“Најревносније су биле локалне самоуправе, које су направиле планове да до марта уштеде око 15 одсто потрошње енергије у односу на период од пре годину дана, углавном кроз уштеде на јавном осветљењу и потрошњи у јавним зградама. Сличне су процене и код државне управе, док су јавна предузећа предвидела уштеде од око седам одсто, ЕПС око 3,5 одсто, и са њима планирамо још да разговарамо јер верујемо да могу да уштеде и више”, навела је Михајловићева.

Говорећи о снабдевању гасом, Михајловићева је рекла да је складиште у Банатском Двору напуњено у српском делу и прилично напуњено у делу којим управља руски „Гаспром“.
„Такође, у Мађарској је до сада ускладиштено око 380 милиона кубних метара гаса, а очекује се да ускоро буде и пуних 500 милиона кубних метара. Балканским током смо до 1. октобра добијали три до четири милиона кубних метара гаса дневно, сада добијамо око шест милиона кубних метара, а у договору са руском страном ићи ћемо и на осам милиона кубних метара гаса, у зависности од потреба ТЕ-ТО”, рекла је потпредседница Владе.

Она је додала да су укупне резерве осталих енергената тренутно на нивоу од око два месеца, да је мазут обезбеђен до краја грејне сезоне, као и да је план да се обавезне резерве нафте и нафтних деривата додатно повећају тако да могу да покрију и 90 дана.

Михајловићева је рекла да није угрожено снабдевање сировом нафтом Јадранским нафотоводом, с тим да ће се у складу са санкцијама ЕУ према Руској Федерацији ускоро прећи само на увоз нафте која није пореклом из Русије.
„Може да буде проблема на светском тржишту, да дође до пада количине нафте која је у понуди због одлуке ОПЕК, а тиме и до виших цена, али кад је реч о увозу нафте у Србију, он у овом тренутку није угрожен“, нагласила је потпредседница Владе.