„Ко то тамо пева“ отвaра балетскy сезонy

„Ко то тамо пева“ отвaра балетскy сезонy

10/10/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Култном представом „Ко то тамо пева“, која је на репертоару Велике сцене у уторак 11. октобра (19,30), биће отворена балетска сезона Народног позоришта у Београду.

 

Овај савремени балет, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића и на музику Вокија Костића, у кореографији и режији Сташе Зуровца, премијерно је изведен 22. децембра 2004. године и до сада је одигран 202 пута.

На отварању балетске сезоне наступиће Јовица Бјегојев, Рандол Бетанкоурт, Никола Бјанко, Рафаеле Дилиђенте, Милош Живановић, Милош Кецман, Бранко Сарић, Михајло Стефановић, Теодора Спасић…

Представа је, већ, у самом старту добро уздрмала културну јавност. Међутим, одмах после премијерног извођења, све сумње биле су отклоњене.

Поклоници балетске уметности одушевљено су је прихватили, а наклоност су јој исказали не само новинари и критичари, него и многи који до тада уопште нису посећивали балетске представе.

Критичар „Политике“ Петар Волк, оценио је у свом осврту, неколико дана после премијере: „Када се сложи сјајна музика Војислава Костића, изражајна кореографија интенционалних ритмова и унутарњег значења са којом су играчи надахнути, ствара се представа изразитих вредности. Филм је остао оно што јесте, а балет ће се памтити“.

Саво Поповић из „Вечерњих новости“, у чланку под насловом „Хит из аутобуса”, између осталог, је истакао да је овде „досегнут онај стандард који се одавно примењује у балетским представама на западу: нема главних и споредних улога – сви су солисти“.

Критичар загребачког „Јутарњег листа“ Бранимир Пофук приметио је да комплетан ансамбл Народног позоришта био изврсно уигран, подједнако уверљив не само у грубој гротески, него и у нежној лирици и да због тога заслужује сваку похвалу.

Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света Богота (Колумбија), Рим (Италија), Торонто и Отава (Канада), Каиро (Египат), Будва и Тиват (Црна Гора), Бањалука (Република Српска), Скопље (Македонија), Темишвар (Румунија) и Сарајево (Босна и Херцеговина).

Представу је видела и публика у Панчеву, Обреновцу, Неготину, Руми, Чачку, Крушевцу, Ужицу, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Пожаревцу, Лазаревцу, Сомбору, Земуну и Лесковцу.

Балет је добио Годишњу награду Народног позоришта за најбољу представу у сезони 2004/2005, Априлску награду Града Београда и Награду Удружења балетских уметника „Димитрије Парлић“.

„Ко то тамо пева” била је прва плесна представа, у новије време, која је изведена у оквиру престижног Међународног позоришног фестивала „Битеф“ (2005).

Костимограф је Катарина Галић, а сценограф Жорж Драушник.

Интересовање гледалаца за ову представу је несмањено, а многи су је одгледали и више пута.