Везе српског и грчког народа нераскидиве

Везе српског и грчког народа нераскидиве

09/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин који борави у званичној посети Републици Грчкој истакао је, након завршеног састанка са министром за заштиту грађана Панајотисом Теодорикакосом, пред бројним грчким медијима, да су везе српског и грчког народа братске и нераскидиве, захваливши се Грчкој на принципијелном и доследном ставу по питању непризнавања такозваног Kосова.

 

„И овом приликом су братске везе српског и грчког народа потврђене. Још једном желим да изразим захвалност Владе Републике Србије и читавог српског народа за принципијелну и чврсту позицију Републике Грчке по питању непризнавања лажне државе Kосово. Подршка Грчке по питању очувања интегритета и суверенитета Србије је за нас од највећег могућег значаја, али подршка грчког народа превазилази политику. То је подршка братског народа и ми на ту подршку увек рачунамо. Православни Грци знају шта за Србе значе Kосово и Метохија”, казао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин пренео је личну захвалност председника Вучића премијеру Мицотакису који увек и на сваком месту пред читавом ЕУ даје и изражава подршку Србији.

„Такође, искористио сам прилику да пренесем личну захвалност председника Републике Србије Александра Вучића председнику Владе Републике Грчке Мицотакису. Иако су Хрватска и још неке чланице Европске уније успеле да осми пакет санкција Руској Федерацији претворе у први пакет санкција Србији, Грчка је била принципијелна и председник Владе Грчке господин Мицотакис је подржао Србију, говорећи пред читавом Европском унијом да није поштено кажњавати Србију за оно за шта она нема ни најмању кривицу”, изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Са грчким колегом Теодорикакосом и о заједничкој борби против организованог криминала

Министар унутрашњих послова Александар Вулин нагласио је да је оперативна сарадња српске и грчке полиције на врло високом нивоу што потврђује и хапшење српског криминалца Ђорђевића на територији Грчке.

„Ми смо данас разговарали и о борби против организованог криминала и заиста можемо да констатујемо да је сарадња на највишем нивоу и да ће она бити и продубљена у наредном периоду. Недавно хапшење српског криминалца по српској потерници Ненада Ђорђевића на територији Грчке и брзина са којом је то грчка полиција урадила говори колико смо потребни једни другима. Договорено је и предузимање заједничких радњи на расветљавању четири монструозна убиства, два у Атини и два на Kрфу пре две године. Захвалан сам министру Теодорикакосу на личном ангажовању да се дође до истине и расветљавања ових убистава”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин са грчким колегом Теодорикакосом разговарао и о проблемима које са собом доносе ирегуларне миграције

“Разговарали смо и о илегалним миграцијама и проблемима са којима се суочавају и Србија и Грчка. Илегалне миграције нису никаква хуманитарна катастрофа и хуманитарно питање. У питању је борба са организованим криминалним бандама које још од 2015. године зарађују огромне профите на људској трагедији, шверцују људе, оружје и дрогу. Kријумчарске банде угрожавају и Србију и Грчку. На територији Србије разбили смо неколико организованих криминалних банди које су се бавиле кријумчарењем и које су биле наоружане”, казао је министар унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова нагласио је да ЕУ мора коначно да заузме јасан став по питању ирегуларних миграција. Министар Вулин је истакао да Грчка не сме бити усамљена у борби против ирегуларних миграција и додао да ирегуларне миграције нису хуманитарна катастрофа, већ борба са организованим криминалним бандама које кријумчаре људе, дрогу и оружје.

“Европска унија је дужна да заузме јединствен политички став по питању ирегуларних миграција. Ни једна земља на мигрантској рути не сме да остане сама, поготово не Грчка која на себе прима највећи терет. Ако Европска унија мисли да је у питању хуманитарна катастрофа, нека онда направи легалне начине да те људе прими у земље које они желе. А, ако не мисле да је у питању хуманитарна катастрофа, већ борба са кријумчарским бандама, као што Србија мисли да јесте, онда мора ставити до знања да ће се сваки илегални улазак кривично гонити.

Док се то не деси, ми ћемо се заједно борити. Србија је против било какве политичке инструментализације миграната и њиховог коришћења као вида притиска на било коју земљу, посебно Грчку и сматрамо да се са мигрантима не сме политички трговати.

Што пре схватимо да није у питању хуманитарна катастрофа, већ борба са организованим криминалним групама, пре ћемо доћи до успоравања и заустављања мигрантске кризе”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Потписан споразум и о заједничким патролама

“Са грчким колегом потписао сам споразум о заједничким патролама српско-грчким за време летње туристичке сезоне у Грчкој и наравно у Србији. Грчка је безбедна земља за српске туристе, али ово је наш начин да помогнемо и грчким колегама, али и да упутимо поруку нашим туристима где су безбедни и где су добродошли. Ово је прилика и да грчки туристи дођу у Србију и да је упознају. Србија је земља која Грке искрено поштује и воли”, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин обраћајући се бројним грчким медијима.