Konkurs za dodelu studentskih stipendija MO otvoren do kraja oktobra

Konkurs za dodelu studentskih stipendija MO otvoren do kraja oktobra

10/10/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 44 studentske stipendije za školsku 2022/23. godinu. Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 32 studenta osnovnih studija, 11 studenata master akademskih studija i jedan student integrisanih akademskih studija.

Stipendije za osnovne akademske studije odnose se na oblasti veterine, elektrotehnike i računarstva, mašinstva, računarskog inženjerstva, tehničkih nauka, tehnološkog inženjerstva, građevinarstva, ekonomije, saobraćaja, matematike, muzičke umetnosti, te zaštite na radu ili zaštite životne sredine, dok se za studente integrisanih akademskih studija stipendija odnosi na oblast farmacije. Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinskog i tehnološkog inženjerstva.

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije. Neophodno je da kandidati budu državljani Republike Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu, te da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Rangiranje kandidata koji su zadovoljili kriterijume psihološke i zdravstvene procene, kao i bezbednosne uslove vršiće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Studenti osnovnih akademskih studija koji steknu status vojnog stipendiste mesečno će dobijati 40.000 dinara. Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministarstva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Zucama, Kragujevcu, Pančevu, Kraljevu, Batajnici ili Lađevcima kod Kraljeva, što je za svaku stipendiju unapred naznačeno.

Rok za prijavljivanje na konkurs i podnošenje potrebnih dokumenata je do 31. oktobra 2022. godine.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku: https://www.mod.gov.rs/lat/18982/konkurs-za-dodelu-studentskih-stipendija-za-skolsku-2022-2023-godinu-18982