Potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama Srbije i Grčke

Potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama Srbije i Grčke

09/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, sastao se danas sa ministrom za zaštitu građana Grčke Panajotisom Teodorikakosom u Aleksandropolisu.

Vulin i Teodorikakos su razgovarali na bilateralnom sastanku o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova.

Oni su postigli saglasnost o tome da je operativna saradnja srpske i grčke policije na visokom nivou, posebno na planu borbe protiv organizovanog kriminala, sprečavanja trgovine narkoticima, pranja novca i krijumčarenja ljudi, te da je saradnja policija dveju zemalja intenzivirana i unapređena u proteklih godinu ipo dana.

Vulin je istakao da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od  prioritetnih zadataka Srbije i da je Grčka važan strateški partner u cilju postizanja uspeha u toj borbi.

Teodorikakos je poručio da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je borba  protiv organizovanog kriminala u interesu obe države, te da je srpska policija u mnogim međunarodnim akcijama, usmerenim na borbu protiv kriminala pružila veliki doprinos, uz napomenu da se na pomoć srpske policije ozbiljno računa i u budućem periodu.

Vulin i Teodorikakos potpisali su i Sporazum o zajedničkim patrolama, na inicijativu Republike Grčke.

Ovim sporazumom regulisaće se učešće srpskih i grčkih policijskih službenika u zajedničkim patrolama na teritorijama dveju strana.

Ministri su postigli saglasnost o tome da će uspostavljanjem zajedničkih patrola biti osigurana veća bezbednost srpskih državljana u Republici Grčkoj, baš kao i grčkih državljana tokom boravka u Republici Srbiji, imajući u vidu da je tokom letnje sezone Grčka jedna od najposećenijih destinacija srpskih turista, te da je isto tako primećen i veliki porast broja grčkih turista koji dolaze u Srbiju, ili tranzitiraju preko nje.

Vulin i Teodorikakos su istakli da se budućom primenom Sporazuma o zajedničkim patrolama postiže veća bezbednost građana i Srbije i Grčke, ali i efikasnija saradnja u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama, uz ocenu da je ovaj sporazum još jedan konkretan primer i rezultat uspešne bilateralne saradnje Srbije i Grčke.

Ministri su ponovili da je bilateralna saradnja dveju zemalja na visokom nivou, pre svega zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predsednika Srbije i premijera Grčke.

Vulin je iskazao zahvalnost Republici Grčkoj na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, uprkos brojnim pritiscima.