Могуће опције за диверзификацију снабдевања сировом нафтом

Могуће опције за диверзификацију снабдевања сировом нафтом

07/10/2022 Off By BERB

Након усвајања осмог пакета санкција ЕУ у којем земље западног Балкана нису изузете из забране увоза сирове нафте из Русије морским путем, Министарство рударства и енергетике сагледава све могућности да обезбеди диверзификацију и у области снабдевања сировом нафтом.

 

Како би Србија имала сигурност у снабдевању сировом нафтом која се прерађује у панчевачкој рафинерији и задовољава потребе домаћег тржишта, неопходно је да имамо могућност да нафту добијамо из више праваца. Министарство је ту могућност већ предвидело и у свој план инвестиција уврстило одговарајуће пројекте који подразумевају градњу нових нафтовода, поред постојећег Јадранског нафтовода (ЈАНАФ).

У том смислу, план је да се обезбеди диверзификација снабдевања сировом нафтом повезивањем са нафтоводом “Дружба”.

Постоје две опције спајања на нафтовод „Дружба“. Прва је изградња нафтовода до Сегедина, до Алђе. Траса тог нафтовода који би обезбедио делимичан капацитет за снабдевање рафинерије у Панчеву била би дуга око 128 км, од чега 104 километра на територији Србији, а процењена вредност инвестиције је 83 милиона евра, односно 64 милиона за изградњу на нашој територији.

Друга опција за спајање на нафтовод „Дружба“ код Будимпеште је изградња нафтовода од Новог Сада до Сзазсаломбате дужине 400 км, а процењена вредност инвестиције око 240 милиона евра.

Повезивање са нафтоводом „Дружба“ значи и могућност да тржиште у Србији и даље добија могућност набавке само руске сирове нафте.

Обе опције се анализирају и у складу са ефикасношћу и вредношћу инвестиције, временским оквирима и условима под којима се може извести диверзификација, очекујемо да Влада Србије донесе одговарајуће одлуке о градњи новог нафтовода. Капацитет нафтовода би био усклађен са капацитетом прераде домаће рафинерије у Панчеву.