Добра сарадња са UN Women на пројектима родне равноправности

Добра сарадња са UN Women на пројектима родне равноправности

07/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалном директорком Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UNWOMEN) за Европу и Централну Азију Алијом Ел Јасир.

На састанку је оцењено да је сарадња владе са овом УН агенцијом добра и да се заједнички реализује више пројеката у области политика родне равноправности. Брнабић и Ел Јасир посебно су поменуле пројекте које су у вези са социјалним предузетништвом и које треба да допринесу унапређењу економског положаја и економском оснаживању жена, као и пројекте из области родно одговорног буџетирања. Брнабић је рекла да је почетком године усвојен Закон о социјалном предузетништву и да ће влада наставити сарадњу са међународним организацијама и организацијама цивилног друштва на имплементацији тог закона.

Србија има добар законодавни оквир у области родне равноправности, а поред тога је неопходно даље јачати институције које се баве овим темама. Регионална директорка UNWOMEN Ел Јасир рекла је да су значајне активности које влада и премијерка спроводе у области дигитализације будући да је реч о теми која је важна за превазилажење родног јаза у различитим областима.

На састанку је истакнуто питање борбе против дискриминације и насиља над женама, које је глобално актуелно и које захтева посебну пажњу свих.

Састанку су присуствовале и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб и шефица UNWOMEN канцеларије у Србији Милана Рикановић.