Saradnja sa kompanijom „Roche“ za uspešnije lečenje onkoloških pacijenata

Saradnja sa kompanijom „Roche“ za uspešnije lečenje onkoloških pacijenata

06/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije „Roche“ Adriano Treve potpisali su danas Memorandum o razumevanju o naučnoistraživačkoj saradnji, koji ima za cilj da se u Srbiji razvije takozvana „precizna medicina“, koja značajno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

BIO 4 kampus (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet) je projekat koji je pokrenula Vlada Srbije, a namera je formiranje svetski priznatog centra za istraživanje i razvoj u Srbiji, pri čemu kampus čine, između ostalog, i naučni instituti i obrazovne ustanove.

Kompanija „Roche“, koja je postala partner BIO 4 kampusa, učestvovaće u razvoju takozvane „precizne medicine“, koja značajno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

Premijerka je, nakon potpisivanja Memoranduma, poručila da je danas izuzetno značajan dan za dalje pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i na svetskoj mapi zemalja koje imaju dobre kapacitete za istraživanje i razvoj.

Ovo je budućnost i nešto što će svakako odrediti da li će Srbija nastaviti da bude zemlja pobednik i u ovim teškim i izazovnim vremenima, ili će pokleknuti pred pritiscima i neće dovoljno brzo napredovati, predočila je ona.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se poslednjih nekoliko godina Srbija na evropskoj, ali i na svetskoj mapi, pozicionirala kao zemlja koja može da doprinese u istraživanjima i inovacijama u svakoj oblasti, pa i u tradicionalnoj industriji.

Srbija je zemlja pametnih, obrazovanih ljudi, što nam je pomoglo da stvaramo novu vrednost i donelo ekonomski napredak, rast plata i penzija, kao i privlačenje investicija, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ove godine izvoz IT sektora biće veći od 2,5 milijardi evra, pri čemu je 1,5 milijardi naš suficit, a taj sektor trenutno pravi najveću vrednost u Srbiji koja doprinosi daljem razvoju zemlje.

Brnabić je napomenula da već nekoliko godina Vlada radi sa kompanijom „Roche“ kako bi im pokazala da je Srbija zemlja inovacija i da jedan deo njihovog istraživanja može da se odvija u našoj zemlji.

Ona je naglasila da je reč o najvećoj farmaceutskoj kompaniji na svetu, koja ima godišnji budžet od 16 milijardi dolara samo za istraživanje i razvoj.

Vidimo trend da sve više stranih kompanija otvara svoje naučne i istraživačke centre u Srbiji. Da bismo to nastavili, moramo da idemo dalje, naglasila je Brnabić i dodala da su dva ključna stuba našeg daljeg razvoja veštačka tehnologija i BIO 4 kampus koji ćemo tokom 2023. godine početi da radimo.

Treve je ocenio da je današnji dan početak izuzetno važne kampanje i da je uloženo mnogo vremena i napora da se ovo ostvari i da se otvore biocentri.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović objasnila je da Memorandum predviđa da će se u Srbiji raditi na kreiranju kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz istraživačke projekte, kao i obavljanje testova genomskog profilisanja karcinoma.

Kako je navela, predviđeno je i da se otvori put široj upotrebi precizne medicine i primeni individualnih terapija, odnosno pronalaženju najefikasnijeg načina lečenja za svakog pacijenta ponaosob.

To je pokrenuto od strane kompanije „Roche“, a ideja je da upotrebimo najsavremenije tehnologije, odnosno “sekvenciranje sledeće generacije” na posebnim panelima koje je ta kompanija razvila kako bismo ušli duboko u genetiku svakog karcinoma koji se razvio u organizmu neke osobe, objasnila je Begović.

Prema njenim rečima, to vodi u stvari u primenu “personalizovane medicine” jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od nje zavisi kako će se raditi dijagnostika, koja terapija treba da se primi i kakva je prognoza bolesti, što je veliki benefit za naše pacijente.

Projekat bi trebalo da omogući da genomsko profilisanje postane deo protokola lečenja onkoloških pacijenata u Srbiji i da ustanovi terapije na „molekularnom nivou“, što će omogućiti efikasnije lečenje i smanjiti neželjene efekte.