Predsednik Vučić na Samitu u Pragu

Predsednik Vučić na Samitu u Pragu

06/10/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Samitu u Pragu na kojem se razgovaralo o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže. Tokom Samita u glavnom gradu Češke Republike, predsednik Vučić učestvovao je i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

 

Predsednik Vučić je na Samitu izneo probleme Srbije, uz koju su, kako je preneo, snažno stali bugarski predsednik Rumen Radev, grčki premijer Kirijakos Micotakis, dok je nemački kancelar Olaf Šolc pažljivo slušao. On je istakao da je na panelu u Pragu najvažniji zaključak da se povežu elektromreže i gasni interkonektori i nafotovdi da bi se energenti koristili iz celog sveta.
“Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energenti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom”, rekao je predsednik Vučić i preneo da je još jednom zamolio da se razmotri odluka o zabrani uvoza ruske nafte.  On je naveo i da je bilo onih zvaničnika koji su nas podržali, kada je reč o osmom paketu sankcija EU prema Rusiji.
“Što se tiče onih koji su bili na našoj strani povodom ovoga, jer sam ja pokrenuto tu temu, ponoviću, Rumen Radev je bio fantastičan. Rekao je da ne razume o čemu se radi i da nije fer prema Srbiji i da treba da se vidi šta može da se uradi da se to ispravi. Micotakis je u svojoj završnoj reči govorio o tome i hvala im”, rekao je predsednik.
Predsednik Vučić se osvrnuo i na novu političku zajednicu koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron.
“Okupili smo se da pokažemo da pripadamo Evropi. To je za nas veoma korisno, idealna prilika da imamo dobre sastanke, da saznamo neke stvari. Video sam šta mnogi počinju da rade u svojim zemljama po pitanju energetske krize. Nama ovo znači, a kad i kako će da se nastavi ili uspori evropski put, videćemo”, naveo je predsednik i dodao da na sastanku nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje da će ih biti tokom  bilateralnih susreta.
Predsednik Vučić sastao se u Pragu sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Češke, kao i o njegovoj predstojećoj poseti Srbiji, kojoj se, kako je istakao, unapred raduje.
“Sa dragim i poštovanim prijateljem Zemanom razmenio sam mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice, pogotovo u svetlu aktuelne energetske situacije, ali i u brojnim drugim aspektima. Kao i uvek, slušao sam mudre procene iskusnog državnika i iskrenog poštovaoca naše zemlje”, naveo je predsednik Vučić.
Tokom boravka u Pragu, predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom, kao i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.