Zajedničko delovanje Srbije, Mađarske i Austrije po pitanju migracija

Zajedničko delovanje Srbije, Mađarske i Austrije po pitanju migracija

06/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predsedavao je danas trilateralnom sastanku na temu efikasnog upravljanja procesima migracija, na kojem su učestvovale delegacije Srbije, Austrije i Mađarske.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

Delegaciju Mađarske predvodio je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, a delegaciju Austrije savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg i savezni ministar unutrašnjih poslova Gerhart Karner.

Mali je tom prilikom rekao da će tri zemlje za oko dve nedelje potpisati sporazum o zajedničkom delovanju i ubrzanom rešavanju svih izazova u vezi sa migracijom.

Ideja je da formiramo zajednički tim na tehničkom nivou koji će usaglasiti tekst sporazuma koji želimo da potpišemo, poručio je on i istakao važnost tesne saradnje po pitanju migracija, ali i konkretnih poteza zemalja koje se bore sa tim problemom.

Ministar je istakao da je važno da tri zemlje, koje su na migrantskoj ruti, tesno sarađuju, efikasno deluju i brzo razmenjuju informacije.

On je rekao i da će Srbija, u najvećoj meri, usklađivati vizne režime sa Evropskom unijom do kraja godine.