Без улагања у нове капацитете нема ни енергетске стабилности

Без улагања у нове капацитете нема ни енергетске стабилности

04/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да будућност енергетског сектора није могућа без заштите животне средине и да је енергетска транзиција једини пут који ће Србији омогућити да буде енергетски безбедна и стабилна.

Михајловић је на отварању 17. међународног сајма енергетике истакла да је ова манифестација важна јер је одлично место да се повежу они који производе и развијају нове технологије са инвеститорима, без обзира на то да ли су приватни или државни.

Показали смо да је могуће да имамо више електричне и топлотне енергије из обновљивих извора, да је могуће да развијамо енергетику и рударство и да уједно чувамо животну средину, рекла је потпредседница Владе.

Она је подсетила на то да је држава доношењем новог законодавног оквира створилa могућност да грађани и фирме буду прозумери, да производе и инсталирају соларне панеле и да се баве енергетском ефикасношћу.

Михајловић је, одговарајући на питања новинара, рекла да су инвестиције у нове електроенергетске капацитете и регионално повезивање у гасном сектору и високонапонској мрежи приоритети и да без улагања нема ни стабилне енергетике.

Потребне су нам инвестиције у нове капацитете, али и у високонапонску и дистрибутивну мрежу. Реч је о неколико милијарди евра само када је реч о електроенергетици, укључујући и изградњу РХЕ Ђердап 3 и Бистрице, прецизирала је онa.