Немачка један од најзначајнијих инвеститора у српску привреду

Немачка један од најзначајнијих инвеститора у српску привреду

04/10/2022 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са новопостављеним директором Немачко-српске привредне коморе Александром Маркусом да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера и инвеститора у српску привреду.

 

Говорећи о даљој сарадњи и инвестицијама немачких компанија на наше тржиште, председница владе је истакла да је наш циљ повећање немачких инвестиција и јачање сарадње у кључним областима, које су покретач српске привреде. Имајући у виду да је држава успела да обезбеди повољну инвестициону климу и добар законодавни оквир за компаније које желе да инвестирају и прошире своје пословање у Србији, премијерка је истакла да ће опредељење и нове владе бити значајна подршка сарадњи са Немачко-српском привредном комором.

Оцењујући привредну климу у Србији као веома добру, представници ове привредне коморе истакли су да постоји пораст поверења немачких компанија у нашу државу, и да су процене да би готово 95 одсто компанија, које већ раде у Србији, поново инвестирале. Према њиховим речима, скоро половина ових предузећа планира увећање инвестиција.

Позитивно је оцењен и ефекат улагања у дуално образовање, у којем учествују и немачке компаније, и истакнуто да је неопходна његова интензивнија промоција, јер постоји стална потреба за образованим кадровима. Немачке фирме у Србији, како је објашњено, запошљавају више од 76.000 српских радника, а циљ је да се број радних места у наредним годинама повећа.

Премијерка Брнабић је навела да ће држава наставити са овим моделом образовањем, којим је до сада обухваћено 10.000 ученика и 800 компанија, што је од изузетне важности за привреду и лакше запошљавање младих. Како је објаснила, у дуално образовање је инвестирано више од 191 милион евра, а планирана су и нова улагања, јер је препознато да је ово добар пут да се дође до школованог кадра који ће моћи да одговори на потребе компанија на нашем тржишту.

На састанку је закључено да заинтересованост немачких компанија за инвестирање, повољна пословна клима и позитивна сарадња две државе у области економије, отварају могућности за даље јачање сарадње у бројним областима.